Este foarte important sa avem un nivel gingival adecvat ca grosime si inaltime atat in jurul dintilor, cat si al implanturilor. Acesta asigura protectia impotriva impactului alimentar si protejeaza atat suportul osos, cat si dintele/implantul propriu zis.
Retractia gingivala poate avea numeroase cauze:
- Depunerile masive de tartru in zona santului gingival
- Trauma ocluzala, bruxismul
- Unele obiceiuri vicioase, ca apasarea gingiei cu un obiect dur
- Factori anatomici: tulburari de eruptie, forma individuala a dintilor, malpozitii dentare, tractiunea exercitata de frenuri, bride cu insertie inalta, musculatura etc
- Trauma mecanica directa prin periaj excesiv, exagerat de frecvent, ata dentara aplicata brutal asupra papilei, folosirea traumatica a scobitorilor etc
- Obturatii (plombe) sau lucrari protetice incorect realizate
Retractia gingivala se insoseste de:
- Sensibilitate dentinara/hiperestezie
- Imposibilitatea de a efectua un periaj corect si eficient
- Cresterea riscului de aparitie a cariilor in zonele sensibile si aparitia gingivitei
- Aspect nefizionomic al gingiei
Estetica tesutului gingival a evoluat foarte mult in ultima perioada. Exista multiple tehnici chirurgicale prin care se poate restabili calitatea si cantitatea tesutului moale din jurul dintilor/implanturilor.
Un implant dentar care nu are in jurul lui gingie fixa suficienta prezintă un risc crescut de a dezvolta periimplantita pe termen lung, adica o infectie la nivelul implantului. Chiar daca implantul este pus foarte bine in os, trebuie sa fie o cantitate suficienta de tesut keratinizat langa implant pentru a-l proteja.
O grefa gingivala este o interventie de micro-chirurgie prin care se transplanteaza o mica bucata de tesut moale – tesut epitelio-conjunctiv sau tesut conjuctiv (stratul intern al gingiei) pentru a acoperi un defect gingival.
Grefele se recolteaza din zona molarului de minte superior sau din cerul gurii (zona premolar-molar) si sunt folosite in zona in care este nevoie de ele. Aceste interventii sunt fine, se foloseste acelasi tip de lame ca si cel din oftalmologie, iar firele de sutura sunt extrem de subtiri. Firele se scot dupa aproximativ 2 saptamani, cand are loc vindecarea primara. Maturizarea grefei are loc dupa 3 luni.
Intervetia nu este dureroasa, realizandu-se cu anestezie locala. La finalul procedurii, pacientii pot simti o usoara sensibiliate, dar vor fi adminsitrate analgezice sau antiinflamatoare, care amelioreaza mult aceste simptome.
Articol scris de Medic Specialist Parodontolog Catalina Blaga