Tratamente endodontice

Endodonția s-a identificat ca specialitate a medicinei dentare, tratamentul endodontic constând în prevenirea, diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor datorate pulpei dintelui (“nervul”).

    Programează-te

    0722 453 012
    0722 453 012

      Programează-te

      Tratamente endodontice

      Ce este endodonția ?

      Termenul de “endodonție” provine din limba greacă și înseamnă “interiorul dintelui”. În ultimii 50 de ani, endodonția s-a identificat ca specialitate a medicinei dentare, tratamentul endodontic constând în prevenirea, diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor datorate pulpei dintelui (“nervul”), în fapt țesutul moale din interiorul dintelui.

      Scopul tratamentului endodontic?

      Salvarea dintelui natural trebuie să fie întotdeauna prima alegere în cazul unui tratament stomatologic. Atunci când medicul curant vă recomandă extracția unui dinte, întrebați-l daca poate fi salvat cu ajutorul procedurilor endodontice, cunoscute sub denumirea de “tratamente de canal”. Pulpa dintelui poate fi afectată și infectată din diverse cauze; motiv pentru care, ea trebuie extirpată. Extirparea nervului nu înseamnă “moartea” dintelui, așa cum se percepe în general. Pulpa are un rol determinant atât în creșterea și maturarea acelui dinte cât și în menținerea funcționalității lui în cavitatea bucală. În urma tratamentului de canal dintele rămâne “viu”, continuând să funcționeze și să-și îndeplinească rolurile biologic-mecanice, fiind hrănit de către țesuturile din jur.Menirea unui tratament de canal (tratament endodontic) este de a menține dintele în cavitatea bucală – pentru că, așa cum se știe, cel mai bun implant este propria rădăcină. Scopul final îl constituie salvarea de la extracție a unui dinte a cărui pulpă este inflamată sau necrozată, precum și tratarea și prevenirea infecției și a inflamației existente la nivelul tesurilor proxime (oase maxilare, țesuturi moi). Pe scurt, în timpul tratamentului endodontic, întregul sistem de canale situate în interiorul rădăcinii dintelui este curățat de bacterii și resturi organice și etanșat cu materiale biocompatibile care să nu permită reinfectarea.

      Cine practică endodonția?

      Cu toate că toți medicii dentiști sunt instruiți în timpul studiilor universitare în această specialitate, datorită complexității tratamentelor, în timp a apărut necesitatea specializării, a unei pregătiri suplimentare dedicată endodontiei. În străinătate endodontia este recunoscută că specialitate a medicinei dentare încă din 1963 (SUA). Medicii dentiști generaliști care doresc să practice endodontia în condiții de perfomanta participă la programe de pregătire suplimentară de 2 ani după finalizarea studiilor univeristare.

      Tehnologia și dotările necesare

      Pe lângă cunoștinte medicale, rigurozitate profesională, pricepere și meticulozitate, realizarea unor tratamente endodontice presupune aparatură și materiale performante (microscop operator Zeiss). Toate tratamentele de canal se efectuează cu ajutorul unui microscop operator Zeiss, adică “sub microscop”. Utilizarea acestui instrument coroborată cu rezultatele imagistice digitale permite diagnosticarea precisă, identificarea tuturor canalelor și efectuarea unui tratament performant. În medicina dentară microscopul operator face posibilă vizualizarea în timp real a spațiului din interiorul dintelui. Pornind de la premisa că poți trata cu mai multa ușurință ceea ce vezi, endodontul manevrează microscopul mărind de până la 20 de ori spațiul din interiorul dintelui sub lumina puternică, pentru a obține informații suplimentare și detalii imposibil de decelat cu ochiul liber în interiorul canalelor radiculare. Astfel, se pot realiza cu precizie manopere de mare finețe, cum ar fi extragerea instrumentelor fracturate în canal și tratarea leziunilor periradiculare. Utilizarea microscopului în tratamentul dentar a condus la creșterea calității tratamentelor dar mai ales a determinat creșterea rătei de succes în recuperarea dinților naturali în cazuri eșuate, deferite până nu de mult extracției. Pe lângă tehnica operării sub micoscop, endodontul utilizează: sisteme de izolare a câmpului operator endodontic (diga dentară); materiale biocompatibile destinate sigilării canalelor și reparării perforațiilor radiculare; material de obturație și de reconstrucție a coroanelor (fibră de sticlă, MTA) de ultimă generație cu proprietăți de manipulare și adaptare natural fizionomice.

      VelvetDental explică tratamentul endodontic:

      Anual, milioane de dinți au nevoie de tratament de canal. Daca nu ați trecut prin experiență unui astfel de tratament, probabil aveți multe întrebări referitoare la justificarea lui, rezultatele obținute și eficiența lui în menținerea unui dinte în cavitatea bucală. Așa cum spuneam mai sus, menirea unui tratament de canal este păstrarea dintelui afectat în cavitatea bucală. Se știe că pierderea unui dinte este o traumă care în timp, fară să simțim sau să ne dăm seama, afectează și ceilalți dinți cu repercursiuni asupra sănătății corpului (afectează eficiența masticării alimentelor și eficiență sistemului digestiv). Desigur, un dinte lipsă se poate înlocui printr-un implant, dar “cel mai bun implant este propria rădăcină” constituie una din regulile de aur ale stomatologiei. În ce constă tratamentul de canal și care sunt etapele: De regulă, tratamentul se finalizează în aceeași ședință (care poate dura aproximativ 2 ore). Sunt însă situații în care finalizarea se face după 2-3 ședințe, funcție de complexitatea cazului. De reținut: tratamentul de canal nu doare, totul se face sub anestezie și control microscopic, astfel:

      • cu ajutorul digăi dentare dintele este izolat de restul cavitații bucale pentru a împiedică accesul salivei și contaminarea dintelui în timpul tratamentului;
      • se creează accesul spre canalele din rădăcinile acelui dinte. Unii dinți pot avea o rădăcină, un canal; sunt însă situații în care un dinte poate avea mai multe canale în aceeași rădăcină sau în rădăcini multiple, cum e cazul molarilor. Acest aspect se explică fiecărui pacient înainte de tratament.
      • pulpa dintelui, infectată sau parțial afectată, se extrage din canalul dintelui;
      • canalul este apoi atent instrumentat creând o forma conică, regulată și frumos conturată pentru a permite curațarea canalului. Totul sub controlul microscopului operativ.
      • curațarea canalului este etapa determinantă în obținerea unui rezultat bun; soluțiile speciale de curațare asigurând dezinfecția lui.
      • urmează etapa de obturare și sigilare a canalului cu materiale speciale biocompatibile.
      • foarte frecvent, un dinte care are nevoie de tratament de canal, are coroana distrusă. Coroana se reface cât mai repede după finalizarea tratamentului de canal: prin metode fizionomice directe: un pivot de fibră de sticlă (sau de alta natură) care ranforsează obturația (“plomba”). Dintele apoi este învelit de o coroană ceramică pentru a asigura prezența dintelui și îndeplinirea funcțiilor lui pentru cât mai mult timp.

      Tratamentul de canal presupune și efectuarea unor radiografii dentare pentru că medicul să poate avea control și repere în timpul tratamentului. Aparatura radiologică modernă nu are nicio legătură cu ce stiu pacienții în general referitor la doza de radiație primită în cazul radiografiei dentare. Astăzi, doza de radiații primite pentru o radiografie dentară este mai mica decât radiația solară pe care o primim fiecare dintre noi într-o zi.

      Pentru o programare la medicul specialist endodont puteți suna la numărul 0728 326 438!

      Prețuri

      APLICAȚIE MTA 350 LEI

      CT IN SCOP ENDODONTIC/DINTE 250 LEI

      DRENAJ ENDODONTIC ABCCES 100 LEI

      ÎNDEPARTARE CORP STRĂIN 480 LEI

      RECONSTITUIRE PROVIZORIE ÎN SCOP ENDODONTIC / DINTE 150 LEI

      RETRATAMENT ENDODONTIC BIRADICULAR 950 LEI

      (anestezie, tratament, pansament medicamentos, obturație+rx control)

      RETRATAMENT ENDODONTIC MONORADICULAR 850 LEI

      (anestezie, tratament, pansament medicamentos, obturație+rx control)

      RETRATAMENT ENDODONTIC PLURIRADICULAR 1200 LEI

      (anestezie, tratament, pansament medicamentos, obturație+rx control)

      RETRATAMENT MOLAR DE MINTE 1600 LEI

      (anestezie, tratament, pansament medicamentos, obturație+rx control)

      TRATAMENT ALBIRE INTERN (3 SEDINȚE) 350 LEI

      TRATAMENT DE URGENȚĂ 200 LEI

      TRATAMENT ENDODONTIC BIRADICULAR 800 LEI

      (anestezie, extirpare, obturație prin condensare verticală la cald 3D+Rx de control)

      TRATAMENT ENDODONTIC MOLAR DE MINTE 1500 LEI

      (anestezie, extirpare, obturație prin condensare verticală la cald 3D+Rx de control)

      TRATAMENT ENDODONTIC MONORADICULAR 700 LEI

      (anestezie, extirpare, obturație prin condensare verticală la cald 3D+Rx de control)

      TRATAMENT ENDODONTIC PLURIRADICULAR 1000 LEI

      (anestezie, extirpare, obturație prin condensare verticală la cald 3D+Rx de control)

      DIAGNOSTIC MICROSCOP 250 LEI

      Programează-te la unul din doctorii noștri.

      Te așteptăm cu servicii personalizate.