Endodontie

Tratamente endodontice

Clinica Stomatologica Velvet Dental Endodontie

Ce este endodontia ?

 • Termenul de “endodontie” provine din limba greaca si inseamna “interiorul dintelui”.  In ultimii 50 de ani, endodontia s-a identificat ca specialitate a medicinei dentare, tratamentul endodontic constand in prevenirea, diagnosticarea si tratamentul  afectiunilor datorate pulpei dintelui (“nervul”), in fapt tesutul moale din interiorul dintelui.

Scopul tratamentului endodontic?

 • Salvarea dintelui natural trebuie sa fie intotdeauna prima alegere in cazul unui tratament stomatologic. Atunci cand medicul curant va recomanda extractia unui dinte, intrebati-l daca poate fi salvat cu ajutorul procedurilor endodontice, cunoscute sub denumirea de “tratamente de canal”. Pulpa dintelui poate fi afectata si infectata din diverse cauze; motiv pentru care, ea trebuie extirpata. Extirparea nervului nu inseamna “moartea” dintelui, asa cum se percepe in general. Pulpa are un rol determinant atat in cresterea si maturarea acelui dinte cat si in mentinerea functionalitatii lui in cavitatea bucala. In urma tratamentului de canal dintele ramane “viu”, continuand sa functioneze si sa-si indeplineasca rolurile biologic-mecanice, fiind hranit de catre tesuturile din jur.Menirea unui tratament de canal (tratament endodontic) este de a mentine dintele in cavitatea bucala – pentru ca, asa cum se stie, cel mai bun implant este propria radacina. Scopul final il constituie salvarea de la extractie a unui dinte a carui pulpa este inflamata sau necrozata, precum si tratarea si prevenirea infectiei si a inflamatiei existente la nivelul tesurilor proxime (oase maxilare, tesuturi moi). Pe scurt, in timpul tratamentului endodontic, intregul sistem de canale situate in interiorul radacinii dintelui este curatat de bacterii si resturi organice si etansat cu materiale biocompatibile care sa nu permita reinfectarea.

Cine practica endodontia?

 • Cu toate ca toti medicii dentisti sunt instruiti in timpul studiilor universitare in aceasta specialitate, datorita complexitatii tratamentelor, in timp a aparut necesitatea specializarii, a unei pregatiri suplimentare dedicata endodontiei. In strainatate endodontia este recunoscuta ca specialitate a medicinei dentare inca din 1963 (SUA). Medicii dentisti generalisti care doresc sa practice endodontia in conditii de perfomanta participa la programe de pregatire suplimentara de 2 ani dupa finalizarea studiilor univeristare.

Tehnologia si dotarile necesare

 • Pe langa cunostinte medicale, rigurozitate profesionala, pricere si meticulozitate, realizarea unor tratamente endodontice presupune aparatura si materiale performante. Microscop operator Zeiss Toate tratamentele de canal se efectueaza cu ajutorul unui microscop operator Zeiss, adica “sub microscop”. Utilizarea acestui instrument coroborata cu rezultatele imagistice digitale (link catre radiologie digitala) permite diagnosticarea precisa, identificarea tuturor canalelor si efectuarea unui tratament performant.In medicina dentara microscopul operator face posibila vizualizarea in timp real a spatiului din interiorul dintelui. Pornind de la premisa ca poti trata cu mai multa usurinta ceea ce vezi, endodontul manevreaza microscopul marind de pana la 20 de ori spatiul din interiorul dintelui sub lumina puternica, pentru a obtine informatii suplimentare si detalii imposibil de decelat cu ochiul liber in interiorul canalelor radiculare. Astfel, se pot realiza cu precizie manopere de mare finite, cum ar fi extragerea instrumentelor fracturate in canal si tratarea leziunilor periradiculare. Utilizarea microscopului in tratamentul dentar a condus la cresterea calitatii tratamentelor dar mai ales determinat cresterea ratei de succes in recuperarea dintilor naturali in cazuri esuate, deferite pana nu de mult extractiei. Pe langa tehnica operarii sub micoscop, endodontul utilizeaza: sisteme de izolare a campului operator endodontic (diga dentara); materiale biocompatibile destinate sigilarii canalelor si repararii perforatiilor radiculare; material de obturatie si de reconstructie a coroanelor (fibra de sticla, MTA) de ultima generatie cu proprietati de manipulare si adaptare natural fizionomice.

Velvet Dental explica tratamentul endodontic:

Anual, milioane de dinti au nevoie de tratament de canal. Daca nu ati trecut prin experienta unui astfel de tratament, probabil aveti multe intrebari referitoare la justificarea lui, rezultatele obtinute si eficienta lui in mentinerea unui dinte in cavitatea bucala.Asa cum spuneam mai sus, menirea unui tratament de canal este pastrarea dintelui afectat in cavitatea bucala. Se stie ca pierderea unui dinte este o trauma care in timp, fara sa simtim sau sa ne dam seama, afecteaza si ceilalti dinti cu repercursiuni asupra sanatatii corpului (afecteaza eficienta masticarii alimentelor si eficienta sistemului digestiv). Desigur, un dinte lipsa se poate inlocui printr-un implant, dar “cel mai bun implant este propria radacina” constituie una din regulile de aur ale stomatologiei.In ce consta tratamentul de canal si care sunt etapele:De regula, tratamentul se finalizeaza in aceeasi sedinta (care poate dura aproximativ 2 ore). Sunt insa situatii in care finalizarea se face dupa 2-3 sedinte, functie de complexitatea cazului.De retinut: tratamentul de canal nu doare, totul se face sub anestezie si control microscopic, astfel:

 • cu ajutorul digai dentare dintele este izolat de restul cavitatii bucale pentru a impiedica accesul salivei si contaminarea dintelui in timpul tratamentului;
 • se creeaza accesul spre canalele din radacinile acelui dinte. Unii dinti pot avea o radacina, un canal; sunt insa situatii in care un dinte poate avea mai multe canale in aceeasi radacina sau in radacini multiple, cum e cazul molarilor. Acest aspect se explica fiecarui pacient inainte de tratament.
 • pulpa dintelui, infectata sau sau partial afectata , se extrage din canalul dintelui;
 • canalul este apoi atent instrumentat creand o forma conica, regulata si frumos conturata pentru a permite curatarea canalului. Totul sub controlul microscopului operativ.
 • curatarea canalului este etapa determinanta in obtinerea unui rezultat bun; solutiile speciale de curatare asigurand dezinfectia lui.
 • urmeaza etapa de obturare si sigilare a canalului cu materiale speciale biocompatibile.
 • foarte frecvent, un dinte care are nevoie de tratament de canal, are coroana distrusa. Coroana se reface cat mai repede dupa finalizarea tratamentului de canal: prin metode fizionomice directe: un pivot de fibra de sticla (sau de alta natura) care ranforseaza obturatia (“plomba”). Dintele apoi este invelit de o coroana ceramica pentru a asigura prezenta dintelui si indeplinirea functiilor lui pentru cat mai mult timp.

Tratamentul de canal presupune si efectuarea unor radiografii dentare pentru ca medicul sa poate avea control si repere in timpul tratamentului. Aparatura radiologica moderna nu are nicio legatura cu ce stiu pacientii in general referitor la doza de radiatie primita in cazul radiografiei dentara. Astazi, doza de radiatii primite pentru o radiografie dentara este mai mica decat radiatia solara pe care o primim fiecare dintre noi intr-o zi.

Pentru o programare la medicul specialist endodont puteti suna la numarul 0728326438!

Preturi

APLICATIE MTA 350 LEI
CT IN SCOP ENDODONTIC/DINTE 250 LEI
DRENAJ ENDODONTIC ABCCES 100 LEI
INDEPARTARE CORP STRAIN 480 LEI
RECONSTITUIRE PROVIZORIE IN SCOP ENDODONTIC / DINTE 150 LEI
RETRATAMENT ENDODONTIC BIRADICULAR 800 LEI
(anestezie,tratament,pansament medicamentos,obturatie+rx control)
RETRATAMENT ENDODONTIC MONORADICULAR 700 LEI
(anestezie,tratament,pansament medicamentos,obturatie+rx control)
RETRATAMENT ENDODONTIC  PLURIRADICULAR 1000 LEI
(anestezie,tratament,pansament medicamentos,obturatie+rx control)
RETRATAMENT MOLAR DE MINTE 1600 LEI
(anestezie,tratament,pansament medicamentos,obturatie+rx control)
TRATAMENT ALBIRE INTERN (3 SEDINTE) 350 LEI
TRATAMENT DE URGENTA 150 LEI
TRATAMENT ENDODONTIC BIRADICULAR 700 LEI
(anestezie,extirpare,obturatie prin condensare verticala la cald 3D+Rx de control)
TRATAMENT ENDODONTIC MOLAR DE MINTE 1500 LEI
(anestezie,extirpare,obturatie prin condensare verticala la cald 3D+Rx de control)
TRATAMENT ENDODONTIC MONORADICULAR 600 LEI
(anestezie,extirpare,obturatie prin condensare verticala la cald 3D+Rx de control)
TRATAMENT ENDODONTIC PLURIRADICULAR 900 LEI
(anestezie,extirpare,obturatie prin condensare verticala la cald 3D+Rx de control)
DIAGNOSTIC MICROSCOP 250 LEI