Stomatologie copii

Vrem sa creăm o atmosferă placută, confortabilă în care copiii să agreeze obiceiurile legate de igiena dentară înca de la început.

    Programează-te

    0722 453 012
    0722 453 012

      Programează-te

      Stomatologie copii

      Prioritatea noastră, a celor de la clinica stomatologică VelvetDental București Sector 1 este aceea de a ne manifesta grija față de dentiția copiilor tăi, concentrandu-ne pe prevenție, pe tratamente de calitate și pe o motivare pozitivă.
      Vrem să creăm o atmosferă plăcuta, confortabilă în care copiii să agreeze obiceiurile legate de igiena dentară încă de la început.

      Dentist pentru tine și micuțul tău – prima vizită

      • Considerăm că prima vizită a copilului la cabinet trebuie să fie distractivă, educativă și mai ales, să creeze o impresie pozitivă.
      • Te încurajăm să fii alături de copil pe parcursul primelor vizite. Apoi ar fi bine să-l obișnuim să rămână singur cu noi în cabinet.
      • Te învățăm pe tine și pe copilul tău cum să vă îngrijiți cât mai bine dantura. Iți vom furniza informații precum ce anume cauzează cariile, ce poți face pentru a le preveni.

      După anestezie

      Dacă copilului tău i s-a facut o anestezie, atunci:

      • Limba, dinții, buza și țesuturile înconjurătoare îi vor fi amorțite.
      • Adesea, copiii nu înțeleg efectele unei anestezii și pot mesteca, zgăria sau suge, buza sau obrazul amorțit. Lucruri care pot cauza iritații minore sau pot afecta serios căuzând leziuni țesuturilor din zonă.
      • Este recomandabil să hrănești copilul cu alimente ușoare, chiar lichide până ce trece efectul anesteziei.

      După extracție

      Imediat după extracție trebuie ai grijă micuțul nu își rănească limba, buzele sau obrazul înainte anestezia dispară.

      Iată câteva sfaturi:

      • Să nu se scarpine
      • Să nu se zgârie
      • Să nu mestece alimente
      • Să nu sugă diferite obiecte
      • Să nu clătească gura pentru câteva ore
      • Să nu scuipe excesiv
      • Să nu atingă zona care a suferit extracția cu degetele sau limba.

      Erupția dinților

      Dentiția copilului se formează încă dinaintea nașterii. Cel mai devreme la 4 luni, primii dinți de lapte care erup prin gingiile din partea inferioară a gurii, sunt incisivii centrali urmați îndeaproape de incisivii din partea superioară a cavității bucale. Deși cei 20 de dinți de lapte apar până la vârstă de 3 ani, ordinea în care ei apar variază.

      Dinții permanenți apar în jurul vârstei de 6 ani, începând cu molarii și incisivii din partea inferioară a cavitații bucale. Acest proces continuă până în jurul vârstei de 21 de ani.

      Adulții au 28 de dinți permanenți sau pot ajunge până la 32 incluzând măseaua de minte.

      Dinții de lapte

      Este important să menținem sănătatea dinților de lapte. Cariile neglijate pot și de obicei chiar duc la probleme ce afectează permanent dezvoltarea dinților.

      Dinții de lapte sau dinții primari sunt importanți pentru:

      • O mestecare și hrănire adecvată;
      • Oferă spațiul dinților permanenți și îi ghidează în poziția corectă;
      • Permit dezvoltarea normală a oaselor și muschilor maxilarului.

      Periajul la copii

      Poți începe periajul dinților copilului imediat ce primul dinte a erupt. Poți folosi pasta de dinți cu fluoride, cantitativ cât un bob de mazăre, după ce copilul este suficient de mare să nu înghită.

      La 4 sau 5 ani, copilul trebuie să se spele singur pe dinți de două ori pe zi dar sub supraveghere până la 7 ani, astfel încât să te asiguri că face acest lucru conștiincios.

      Când înveți copilul să se spele pe dinți:

      • Pune periuța în unghi de 45 grade;
      • Începe perierea ușoara din dreptul gingiilor într-o mișcare circulară usoară;
      • Periază suprafața exterioară a fiecărui dinte, partea de sus și jos;
      • Repetă aceeași metodă pentru suprafața interioară a dinților și gingiilor;
      • Termină prin perierea limbii pentru împrospătarea respirației și îndepărtarea bacteriilor;
      • Folosește ața dentară pentru îndepărtarea plăcii dentare dintre dinți, unde periuța nu ajunge.

      Cariile la sugari

      O formă serioasă de carii la copii se regăsește în rândul sugarilor. Și asta datorită expunerii prelungite a danturii copilașului la lichide cu un conținut ridicat de zahăr. Printre acestea fiind laptele (inclusiv laptele matern), laptele praf, sucul de fructe și alte băuturi îndulcite.

      Lichidele dulci care intră în contact cu dinții copilașului tău favorizează producerea unor acizi și bacterii care afectează smalțul dinților.

      Dacă obișnuiești să îi dai copilașului o sticlă cu lichid pentru a adormi, aceasta trebuie să conțină numai apă. Dacă acesta nu adoarme fără să simță gustul băuturii favorite, încearcă că în timp să o diluezi din ce în ce mai tare pe parcursul a două, trei săptămâni.

      După fiecare masă, șterge dinții și gingiile bebelușului cu o compresă sterilă sau bețișor pentru a îndepărtă placa.

      Radiografiile dentare la copii

      Radiografiile (Razele X) reprezintă o etapă vitală și necesară procesului de diagnosticare și, datorită lor, anumite probleme vor fi tratate. În cazul copiilor, Razele X pot fi folosite pentru supravegherea dinților care erup, permițând medicului dentist pedodont diagnosticarea problemelor și întocmirea planului de tratament stomatologic. Dacă problemele dentare sunt identificate și tratate încă din stadiu incipient, tratamentele ulterioare sunt mult mai confortabile pentru copilul dumneavoastră și, în același timp, mai ieftine.

      Academia Americană a Dentiștilor Pediatri recomandă examinarea cu Raze X la fiecare 6 luni pentru copiii cu risc mare de apariție a cariilor. În medie, majoritatea dentiștilor pediatri recomandă o radiografie o dată pe an.

      Stomatologii pediatri sunt foarte preocupați de minimalizarea expunerii pacienților la radiații. În condițiile de siguranță actuale, cantitatea de Raze X primite în urma unei examinări este foarte mică, iar riscul este neglijabil. Pe scurt, radiografia dentară reprezintă un risc mult mai mic decât o problemă dentară neidentificată și netratată.

      Unitatea de măsură pentru dozele de radiații care ajung în organism este « milisievert » (mSv). Experţii Colegiului American de Radiologie și ai Societății de Radiologie din America de Nord apreciază că doza maximă admisă de radiații acumulate pe durata unui an nu trebuie să depasească 20 mSv.

      Dintre toate investigațiile cu Raze X, radiografia dentară este cel mai puțin iradiantă, doza de radiații emise fiind de numai 0,02 mSv.

      Sursa de radiații Doza

      Radiografie dentară 0,02 mSv

      Mamografie 1-2 mSv

      CT toracic sau pelvis 4-8 mSv

      CT complet 10-12 mSv

      Radiații din mediu 3 mSv/an

      * Doza maximă admisă: 20 mSv/an.
      Surse: American College of Radiology, Radiological Society of North America, American Association of Physical Medicine.

      Radiografii digitale

      VelvetDental Primăverii vine în ajutorul pacienților, oferind tehnologia digitală ale cărei principale beneficii sunt:

      • reducerea și calibrarea dozei de radiații emise;
      • timp de expunere mai scurt;
      • prelucrarea și arhivarea imaginii obținute;
      • obținerea de informații în timp real;

      Avantajele utilizării unui aparat de radiologie digitală sunt certificate de cercetările în domeniu care atestă o reducere a radiației de până la 80% în momentul expunerii senzorului, comparativ cu filmele clasice, acest fapt datorându-se proprietăților senzorului, care îl fac mult mai sensibil la fotonii Radiațiilor X.

      Posibilitatea prelucrării imaginii pe calculator este unul dintre cele mai mari avantaje pe care imagistică digitală le are asupra filmului convențional. Producătorii includ în software-ul programelor o gamă diversificată de metode de procesare, printre care: modificarea contrastului, inversarea tonurilor de gri, magnificarea, colorarea artificială, realizarea de măsurători etc. Majoritatea senzorilor digitali existenți în prezent pe piață au o rezoluție a imaginii net superioară filmului convențional. Aceasta înseamnă că pe radiografiile digitale, medicul poate identifica informații care nu ar fi fost vizibile pe un film convențional.

      Sigilarea dentară – profilaxia cariei dentare la copii

      Organizația Mondiala a Sănătății recomandă patru metode de prevenție primară a cariei dentare: sigilarea dinților, fluorizarea generală și locală, igiena oro-dentară și igiena alimentației.

      Sigilirea dentară sau sigilarea șanțurilor și fosetelor ocluzale reprezintă metoda de prevenire și profilaxie a cariei dentare la copii, incidență cu precădere pe fața ocluzală (cea cu care mestecăm) a dinților și având un grad de apariție mai ridicat la molari și premolari.
      Sigilarea se face atât la dinții temporari (de lapte) cât, mai ales, la cei permanenți, de obicei imediat după ce au erupt. Metoda se aplică în special pe dinții definitivi (molarii de 6 ani și 12 ani, dar și pe premolari) în intervalul de vârstă 6 – 15 ani.

      Protejând dinții de lapte (deciduali) de carii, garantăm sănătatea dinților definitivi și eliminăm riscul unor tratamente invazive care vor afecta morfologia dentară pe întreagă durată a vieții.

      De ce este necesară sigilarea dentară?

      Imediat după erupție, molarii prezintă o morfologie cu șanțuri și fosete adânci, locuri unde se acumulează resturi alimentare și micro-organisme care inițiază caria dentară. Aceste șanțuri, mai degrabă fisuri, au un diametru mai mic decât firul periei de dinți și sunt profunde, șansele atacului carios fiind mari în ciuda igienei convenționale: spălatul sau curățarea dinților, ambele metode fiind ineficiente în îndepărtarea resturilor acumulate. Astfel acoperirea sau sigilarea acestor zone cu un material protector numit sigilant are un efect benefic și este considerată metoda cea mai sigură de profilaxie primară în special la copii.
      Materialele folosite – sigilanții – sunt rășini compozite transparente sau opace, preferându-se sigilanții fotoactivi (cei care se întăresc cu ajutorul lămpii cu ultraviolete).

      Etapele de lucru pentru sigilarea dentară:

      1. Curățarea suprafeței dintelui cu ajutorul unor periuțe rotative, neimplicând frezajul dintelui;
      2. Gravarea dintelui (mordansare). Un gel cu consistență fluidă, în a cărui concentrație intră și acid fosforic, este aplicat prin pensulare, injectare sau cu ajutorul unui burete, fiind lăsat să acționeze 15-30s, după care spațiul de lucru este spălat și uscat.
      3. Aplicarea sigilantului se realizează cu aplicatoare speciale cu vârfuri de unică folosință. Sigilantul trebuie să acopere toate șanțurile, precum și versanții cuspizilor adiacenți. Sigilantul aplicat se menține 10-15s pentru a permite penetrarea și saturarea smalțului mordansat în mod optim, după care se fotopolimerizează.
      4. Adaptarea funcțională constă în refacerea morfologiei funcționale a suprafețelor sigilate, îndepartându-se eventuale contacte identificate cu ajutorul hârtiei de articulație prin utilizarea pietrelor diamantate.
      5. Reevaluarea pacienților – dinții sigilați trebuie controlați periodic de către medic, ideal la fiecare 6 luni.
        Incidența cariei dentare în urma sigilării dinților se reduce cu până la 80%, sigilarea dentară reprezentând metoda de elecție în profilaxia cariei dentare la copii.

      Bruxismul la copii

      Când privești un copil care doarme vrei să auzi o respirație normală și din când în când un suspin, dar de multe ori părinții aud de fapt, niste scrâșnituri ale dinților. Incidența cea mai ridicată este până la 5 ani, unde 3 din 10 copii scrâșnesc dinții.

      Cauzele pot fi:

      • alinierea proastă a dinților
      • răspuns la o durere: de ureche sau erupția dinților
      • nervozitate
      • îngrijorarea din cauza unui test la școală sau a schimbării de rutină, chiar o ceartă cu părinții la copii hiperactivi.

      Efectele sunt:

      • deranjează zgomotul
      • poate afecta smalțul dinților
      • creșterea temperaturii
      • mușcarea obrajilor

      Corectarea se realizează la fel că la pacienții adulți prin purtarea unor gutiere speciale.

      Clinica stomatologică VelvetDental recomanda părinților să nu administreze multe alimente și lichide dulci bebelușilor, mai ales noaptea, acestea le pot afecta grav dentiția.

      Pentru că zâmbetul copilului tău contează, programează-l la medicul pedodont la numărul de telefon 0728 326 438 .

      Prețuri

      CONSULTAȚIE COPIL 1-3 ANI 100 LEI

      CONTROL PERIODIC – COPIL 100 LEI

      DETARTRAJ PEDODONTIC 150 LEI

      EXTRACȚIE DINTE TEMPORAR (copil) 200 LEI

      EXTRACȚIE DINTE TEMPORAR ÎN SCOP ORTODONTIC 250 LEI

      FLUORIZARE (pedo) ÎN CABINET (ambele arcade) 100 LEI

      FLUORIZARIE GUTIERE ÎN CABINET 120 LEI

      IGIENIZARE PEDODONTICĂ 300 LEI

      INCIZIE+DRENAJ ABCES copil 150 LEI

      OBTURAȚIE DIN COMPOZIT COLORAT FOTOPOLIMERIZABIL – CLASA 1 230 LEI

      OBTURAȚIE DIN COMPOZIT COLORAT FOTOPOLIMERIZABIL – CLASA 2 250 LEI

      OBTURAȚIE DIN COMPOZIT COLORAT FOTOPOLIMERIZABIL – CLASA 3 350 LEI

      OBTURAȚIE DIN COMPOZIT FOTOPOLIMERIZABIL-CLASA 1 (copil) 270 LEI

      OBTURAȚIE DIN COMPOZIT FOTOPOLIMERIZABIL-CLASA 2 (copil) 300 LEI

      OBTURAȚIE DIN COMPOZIT FOTOPOLIMERIZABIL-CLASA 3 (copil) 350 LEI

      OBTURAȚIE GLASSIONOMER – CLASA 1 150 LEI

      OBTURAȚIE GLASSIONOMER – CLASA 1 (copil) 180 LEI

      OBTURAȚIE GLASSIONOMER – CLASA 2 180 LEI

      OBTURAȚIE GLASSIONOMER – CLASA 2 (copil) 200 LEI

      OBTURAȚIE GLASSIONOMER – CLASA 3 200 LEI

      OBTURAȚIE GLASSIONOMER – CLASA 3 (copil) 250 LEI

      PACHET COMPLET PEDODONTIC (detartraj+periaj+airflow+fluorizare în cabinet) 400 LEI

      PANSAMENT ANTIBIOTIC/ ANTIINFLAMATOR copil 100 LEI

      PANSAMENT CA -OH copil 100 LEI

      PANSAMENT DEVITALIZANT copil 60 LEI

      PERIAJ PROFESIONAL 150 LEI

      PERIAJ PROFESIONAL PEDODONTIC 150 LEI

      PULPECTOMIE 150 LEI

      PULPECTOMIE CU OBTURAȚIE CANAL/ PASTĂ RESORBABILĂ/ CA-OH copil 250 LEI

      SIGILARE DINTE LAPTE 170 LEI

      SIGILARE DINTE PERMANENT 250 LEI

      SIGILĂRI SANȚURI, FOSETE CU MATERIAL FOTOPOLIMERIZABIL 100 LEI

      TRATAMENT DE GANGRENĂ/PARODONTICĂ – MONORADICULAR 150 LEI

      TRATAMENT DE GANGRENĂ/PARODONTICĂ – PLURIRADICULAR 200 LEI

      TRATAMENT DESENSIBILIZANT/DINTE 15 LEI

      TRATAMENT GANGRENĂ COPIL (PANSAMENT+SPĂLĂTURI) 100 LEI

      Programează-te la unul din doctorii noștri.

      Te așteptăm cu servicii personalizate.