Alimente care mențin sănătatea dinților
Fructele și legumele cu un conținut ridicat de apă – pere, pepeni, țelină și castraveți – ajută la echilibrarea zaharurilor ingerate și la curățarea dinților. Multe fructe și legume conțin, de asemenea, vitamina C (importantă pentru gingii sănătoase și vindecarea rapidă a rănilor) și vitamina A (nutrienți cheie în construcția smalțului dinților). În plus, legumele cu frunze de culoare verde închis şi soia reprezintă surse importante de calciu.
Brânza neutralizează acizii din gură și este un bun producător de salivă. Saliva ajută la eliminarea resturilor alimentare dintre dinți care cauzează degradarea și deteriorarea danturii. Consumul de brânză înainte de masă ajută la acoperirea suprafețelor dentare, ceea ce face ca alimentele și germenii să se lipească mai greu de dinți. Laptele și iaurtul sunt, de asemenea, alegeri grozave pentru dinții sănătoși.
Proteinele din migdale și brânza tofu promovează sănătatea dinților, datorită proprietăților lor ridicate de calciu și a altor nutrienți. Alte opțiuni excelente de proteine: carne, pasăre, pește, lapte și ouă. Aceste alimente sunt de asemenea bogate în fosfor. Atât calciul, cât și fosforul reconstruiesc și protejează smalțul dinților și sunt esențiale pentru sănătatea dentară.
Apa ajută la eliminarea bacteriilor responsabile pentru apariția cariilor dentare. Apa este o alegere excelentă pentru hidratare deoarece nu conține zahăr și ajută la procesul de digestie.
Alimente care dăunează sănătăţii dinţilor
Cafeaua și ceaiul cu cofeină amplifică senzația de gură uscată, permițând bacteriilor să se lipească de dinți și să promoveze deteriorarea danturii. Zahărul este adesea adăugat ca îndulcitor în băuturile fierbinți și dacă îl consumi toată ziua, poate duce la apariția cariilor dentare. De asemenea, aceste tipuri de băuturi, în timp, îți pot păta și decolora dinții.
Alimentele lipicioase rămân între dinți și în șanțurile adânci ale molarilor și se îndepărteaza destul de greu, chiar și la periaj. Alege fructe proaspete în loc de cele uscate, lipicioase cum ar fi stafide, smochine și caise uscate, batoanele de cereale, jeleuri și bomboane.
Alimente crocante îți pot strica dinții și lucrările protetice anterioare sau se pot bloca între dinți și sub gingii.
Apa minerală sau cele cu arome și băuturile energizante conțin acid citric, zaharuri și alți aditivi periculoși. Consumă-le în mod moderat și după clătește-ți gura cu apă.
Alcoolul provoacă deshidratare și amplifică senzația de gură uscată. Reducerea nivelului de saliva duce la apariția cariilor dentare sau bolii gingivale. Consumul excesiv de alcool pe termen lung poate crește riscul de apariție a cancerului oral.
Un regim alimentar moderat
Moderarea este esențială atunci când vine vorba de anumite alimente. Sfaturile oferite mai sus te ajută să te bucuri de o varietate de alimente sănătoase, acordând în același timp atenție modului în care acestea îți pot răni sau vindeca sănătatea orală.
Când vine vorba de riscul de degradare a dinților, regularitatea devine cea mai importantă considerație. Intervalul dintre mese de 4-5 ore permite salivei să repare daunele provocate de acizii bacterieni și alimentari.
În concluzie, vizitează în mod regulat medicul dentist și adoptă obiceiuri alimentare sănătoase pentru dinți frumoși și sănătoși!
Clinica stomatologică VelvetDental București Primăverii ⇒ 0728 326 438 sau 0722 453 012