Ortodontia a evoluat foarte mult, de la aparatele mobile la cele fixe, de la aparatele metalice la cele estetice. In cele ce urmeaza vom vorbi despre aparatele estetice si anume despre cele ceramice.

Ce sunt aparatele ceramice? Bracketii ceramici sunt componente pasive in tratament si sunt de culoare alb-laptos. Se lipesc pe dinti cu ajutorul unui adeziv special, care elibereaza fluor , prevenind astfel cariile si petele albe cretoase. Sunt fizionomici, in culoare dintelui sau o pot prelua si sunt foarte eficienti; diferenta intre ei si bracketii metalici este de cost si estetica. Sunt mici bijuterii, care se aplica in cavitatea bucala, foarte comfortabili, nu produc rani pe mucoasa orala si permit o igienizare foarte usoara. Sunt preferati de pacienti si de catre medic, deoarece dau rezultate foarte bune si sunt aproape invizibili.

Ceramica este un material casant; de aceea se recomanda atentie la masticatie; evitarea alimentelor dure (alune, migdale, caramele lipicioase, dropsuri), incizia fructelor si legumelor tari, precum mere, morcovi, etc. Ca la orice aparat fix , cu bracketi, conteaza igienizarea, periajul dentar dupa fiecare masa, precum si folosirea unor adjuvante, gen dus bucal sau periuta interdentara, clatirea cu apa de gura este , de asemenea, benefica. Ceaiul sau cafeaua, precum si condimente, tip curry, pot colora componentele albe, insa bracketii raman curati.

Cum actioneaza? Dupa lipirea pe dinti a componentelor ceramice, se monteaza un arc alb, care trece prin aparat, de la un capat la celalat si care este prins cu ajutorul elasticelor transparente. La aproximativ 5-6 ore de la montare (colaj) pacientul poate sa simta o jena dureroasa, presiune sau chiar durere (in functie de gravitatea cazului tratat). La nevoie este recomandat sa ia tratament antiinflamator, o zi sau doua, pana ce durerea dispare. Treptat dintii incep sa se miste si pacientul trebuie sa vina lunar la control. Un rol important il are partea functionala, mai precis ocluzia sau muscatura. La finalul tratamentului, aceasta trebuie sa fie stabila, echilibrata, fara contacte traumatice.

La finalul tratamentului ortodontic cu bracketi ceramici, se recomanda montarea retainelor (sarmulite fine lipite pe interiorul dintiilor), pentru a preveni recidiva, miscarea dintiilor. Astfel, mentinem rezultatul obtinut, cat mai mult.

Durata de tratament este medie, asemanatoare celei cu bracketii metalici. Pentru un maxim de estetica si comfort, se recomanda bracketii ceramici .

Clinica stomatologica Velvet Dental

Str. Herastrau nr.1 sector 1 Bucuresti

021.230.11.13 // 0728.326.438

https://www.velvetdental.ro