Ei bine, ideal ar fi sa nu ajungem in astfel de situatii si pentru a le evita trebuie doar sa facem o vizita medicului stomatolog o data la 6 luni.
Insa, in cazul in care se intampla, pacientul trebuie sa beneficieze de un tratament endodontic la medicul specialist pentru sterilizarea canalelor radiculare (locul in care se afla nervul si pulpa dintelui) si umplerea acestora cu un material biocompatibil. Este primul pas si cel mai important pentru a asigura o restaurare de durata.
In urma curatatii cariei, peretii restanti ai dintelui raman foarte subtiri, ca o coaja de ou si in acest caz se recomanda aplicarea unui pivot ce asigura o rezistenta mai mare a radacinii dintelui. In acest stadiu coroana este casanta si predispusa la fracturi (acest lucru se accentueaza odata cu trecerea timpului), si de aceea se recomanda realizarea unor coroane dentare care actioneaza ca o imbracaminte pentru dinti ce ii protejeaza si distribuie fortele in axul lung al dintelui, asigurand prezenta lor un timp indelungat pe arcada.
Exista mai multe tipuri de coroane dentare ce se recomanda in functie de dintele afectat. Daca ar fi sa facem un top, sunt 3 exemple care se bat pentru locul 1 in acesta si anume: coroanele din zirconiu integral (full zirconiu), ceramica placata pe zirconiu (ceramica pe suport de zirconiu) si ceramica presata (E-max). Acestea se adapteaza cel mai bine pe dinti si in raport cu tesuturile inconjuratoare astfel incat evitam inflamatia gingivala, retractia gingivala sau chiar resorbtia osoasa si aparitia unor pungi parodontale, probleme frecvent aparute la restaurarile coronare din metal, metalo-acrilat si chiar metalo-ceramice care se utilizau in trecut.
Si care coroana mi se potriveste?
Pentru a avea o idee, am sa va dau cateva detalii despre cum ajungeti sa beneficiati de o astfel de coroana si in ce situatii se recomanda un anumit tip.
Toate aceste coroane sunt realizate pentru fiecare individ in parte. Dupa finalizarea tratamentului endodontic, dintele se slefuieste (se reduce volumetric cu 1-2 mm, in functie de coroana aleasa – cea din zirconiu placat cu ceramica are nevoie de 2 mm spatiu, celelalte tipuri de 1 mm), apoi se ia o amprenta (un mulaj/negativ al dintilor) care este trimis la tehnician. Acesta toarna un model care reproduce exact situatia din cavitatea orala a pacientului, iar pe acest model se realizeaza coroanele. Toate aceste tipuri de coroane sunt frezate de un calculator (frezare Cad-Cam) ceea ce le ofera o precizie micrometrica pe care nicio mana de om nu o poate realiza. Dupa aceasta etapa coroanele sunt pictate de catre tehnician pentru micile detalii cele fac sa imite atat de bine dintii naturali.
In cazul in care va intrebati in cate sedinte se realizeaza coroanele este bine sa stiti ca cele din zirconiu integral si cele din ceramica presata au nevoie de doar doua sedinte (amprentarea si cimentarea povizorie) urmand ca dupa cateva zile, in care dumneavoastra le veti testa, sa reveniti pentru cimemtarea definitiva. Cele din ceramica placata pe zirconiu au nevoie de o proba in plus (proba la capa/suport), dar nu va faceti griji, intre aceste sedinte nu veti ramane fara dinti, ci se vor efectua niste coroane provizorii in cabinetul stomatologic pentru estetica dar si din motive medicale (pentru a impiedica migrarea dintilor).
Coroanele din zirconiu placat cu ceramica se utilizeaza mai frecvent pe zolele laterale deoarece avem nevoie de o rezistenta superioara (mai ales in cazul pacientilor cu o muscatura puternica sau cu bruxism). Ele mimeaza culoarea si forma dintilor naturali si au o estetica asemanatoare cu cele din ceramica presata. Sunt recomandate si pentru punti dentare (cand lipseste un dinte si ne legam de dintii vecini pentru a-l inlocui) si pe dintii colorati puternic deoarece zirconiul este un material opac ce ascunde aceste defecte de culoare, iar ceramica placata pe acesta ii ofera translucenta (modul in care transmite lumina, transparenta) dintelui natural.
In cazul in care avem dinti foarte mici si/spatiu insuficient, se utilizeaza coroanele din integral zirconiu (un zirconiu translucid) cu o estetica usor mai redusa decat cel placat cu ceramica, insa pe zonele laterale se adapteaza foarte bine si se poate utiliza si in cazul puntilor dentare.
Ceramica presata insa este recomandata pentru a inlocui dinti individuali si este perfecta pentru zonele frontale, expuse direct la lumina. Este cea mai estetica (transmite lumina exact ca un dinte natural) foarte rezistenta, astfel incat se utilizeaza si pe zonele laterale. Nu are nevoie de preparare a dintelui foarte mare (reducere volumetrica) sau mult spatiu ceea ce o face ideala.
Acum ca stiti aceste detalii, puteti apela cu incredere la serviciile noastre! Pentru detalii suplimentare sau intrebari va astept la o consultatie!
Dr. Andra Rumega – medic estetica si protetica dentara
Clinica stomatologica Velvet Dental
Str. Herastru nr.1 sector 1 Bucuresti
021.230.11.13 // 0728.326.438
www.velvetdental.ro