De ce este atat de necesară igiena dintilor temporari?

Dintii primari servesc mai multor scopuri majore în dezvoltarea copilului. În primul rând, ei sunt necesari pentru dezvoltarea vorbirii. În plus, ei sunt necesari pentru a mesteca și mânca bine. În sfârșit, dinții primari oferă spațiu pentru dezvoltarea dinților permanenți și ajută la dezvoltarea corectă a maxilarului și a mușchilor.

Dentiția este procesul dinților (primari) care stapung gingiile și, care, de obicei începe între 6-9 luni. Dinții frontali inferiori (anteriori) sunt de obicei primii care erupt. Toți cei 20 de dinți vor erupe până la vârsta de 3 ani. În jurul vârstei de 6-7 ani, copiii încep să-și piardă dinții din față, pana la varsta de 10-13 ani cand se pierd si cei din spate(molarii).

O igienă corectă prin periajul și curățarea profesională a dinților bebelușului este esențială pentru dezvoltarea unor dinți permanenți sănătoși. Cavitățile neglijate pot duce la probleme care pot afecta dinții permanenți în curs de dezvoltare. Poate fi o înclinație a unei persoane să se gândească la acești dinți „temporari” ca fiind mai puțin importanți decât dinții permanenți, dar, așa cum am menționat mai sus, adevărul nu poate fi mai mult contrar.

Vă invit sa aveți o privire mai aprofundată asupra modului în care dinții primari ajută dezvoltarea unui copil:

Dezvoltarea vorbelor: Ați auzit vreodată vorbind un copil doi dinți din față lipsind? Dacă da, atunci știi cât de mult prezența dinților unui individ contribuie la capacitatea lor de a vorbi. Același lucru este valabil și pentru dinții aliniați corespunzător. Chiar și pentru copii, având dinții sănătoși, bine distanțați și aliniate în mod rezonabil contribuie foarte mult la capacitatea de a forma cuvinte și de a vorbi clar.

Băuturile și mâncarurile adecvate: dinții bebelușilor au o importanță imensă în ceea ce privește sănătatea și bunăstarea. Digestia multor alimente începe în gură! Procesul de mestecare ajută la ruperea alimentelor în dimensiuni digerabile. Dacă copilul are dureri în gură din cauza cavităților, rănilor, dinților pierduți sau a gingiilor dureroase, ei pot alege doar să mănânce alimente care sunt cele mai puțin perturbate gurii, eventual eliminând multe alimente sănătoase din dietă. Un copil a cărui dietă constă într-o mare varietate de texturi de alimente devine stimulare și exercițiu pentru gingii și acțiunea de curățare a dinților.

Dezvoltarea mușchilor și a oaselor maxilarului: Sugerea și mestecarea oferă ocazia de a exersa mușchii feței, limbii și maxilarului copilului. Fără mușchii bine făcuți ai maxilarului, există o posibilitate ca fețele să nu se formeze corect. Furnizarea unei varietăți de texturi în produsele alimentare, după cum am menționat mai sus, va oferi o mare oportunitate pentru dezvoltarea musculaturii puternice și a fălcilor.

Dr. Georgiana Elefterie – medic estetica si protetica dentara

Clinica stomatologica Velvet Dental

Str. Herastru nr.1 sector 1 Bucuresti

021.230.11.13 // 0728.326.438

www.velvetdental.ro