Pareri despre aparatul dentar ortodontic
Ortodontia reprezinta specialitatea medicinei dentare care ofera cel mai conservator tratament pentru dintii dumneavoastra.
Contrar opiniei generale ca tratamentul ortodontic este un tartament estetic, acesta reprezinta un tratament medical care vizeaza o ocluzie (muscatura) cat mai apropae de ideal, astfel incat dintii dumneavoastra si suportul lor (osul alveolar) sa ramana sanatosi. Evident ca acest lucru implina aliniere dentara si un zambet armonios.
Osul alveolar se depune si se resoarbe in functie de solicitarile pe care le preiau dintii si pe care le transmit mai departe. Daca aceste solicitari nu sunt favorabile, vor aparea repercursiuni asupra sanatatii care implica boala parodontala, procese carioase si chiar probleme articulare foarte dificil de tratat ulterior.
Cui se adreseaza tratamentul ortodontic?
Tratamentul ortodontic se adreseaza tuturor pacientilor, de orice varsta. Se poate interveni incepand cu varste foarte fragede, respectiv 4 ani (depinde si de cat de cooperant este cel mic), daca se constata aparitia unei anomalii dentomaxilare sau se preconizeaza instalarea uneia dintre ele. Se intervine la aceasta varsta cu aparate mobilizabile, colorate distractie si atractiv pentru cei mici.
Pentru pacientii cu dentitie definitiva, se recomanda purtarea aparatului dentar fix. El se lipeste de dintii dumneavoastra si se indeparteaza de catre medic la sfarsitul tratamentului ortodontic. Aparatele ortodontice fixe pot fi asezate pe fata vestibulara (dinspre buza, care se vede) a dintilor sau pe fata linguala ( dinspre limba, care nu se vede).
In comparatie cu aparatele vestibulare, care sunt prefabricate, aparatul lingual (Incognito) se fabrica special pentru fiecare dinte al fiecarui pacient in parte, computerizat dintr-un aliaj de aur-platina. Acest fapt ofera un tratament individualizat cu rezultate optme functionale si estetice.
Aparatele vestibulare pot fi si ele metalice (mai putin fizionomice) sau estetice (ceramic, transparente). Din punct de vedere medical, toate aparatele ortodontice sunt functionale, diferentele dintre ele tinand de estetica si implicit de pret.
Ortodontia se poate realiza si in scop protetic, in situatiile in care exista edentatii (spatii in urma extractiilor dentare), dintii limitanti si antagonisti migrand pot complica tratamentul protetic (coroane, punti, inserarea de implant). In aceste cazuri, un tratament ortodontic poate realiza inchiderea spatiului, fara a mai fi necesara inlocuirea dintelui pierdut sau poate realiza deschiderea spatiului pentru inserarea unui implant.
Purtarea unui aparat ortodontic a devenit, din fericire, si in societatea noastra un semn de civilizatie si educatie medicala. Cu toate acestea, inca mai exista pacienti care se prezinta cu prejudecati impuse de societate, dar care, dupa discutii in cabinet, inteleg importanta purtarii unui astfel de aparat, a sanatatii dentare si a unui zambet frumos in integrarea sociala a unui individ.
Programeaza-te acum la medicul specialist ortodont!