Dr. Radu Colteanu – medic specialist chirurgie orala si implantologie

Din ce in ce mai frecvent in ultima perioada, ne intalnim cu situatii clinice in care nu se mai pot insera implanturi fara proceduri adjuvante de aditie osoasa. In cadrul acestui articol ne popunem sa tratam si sa explicam pe intelesul pacientului  cea mai frecventa procedura de aditie folosita in implantologia orala, si anume GBR-ul (regenerarea osoasa ghidata).

Situatiile in care un pacient ajunge sa nu mai aiba o cantitate suficienta de os pentru a putea beneficia de implant in zona respectiva, pot fi multiple:

  • Extractii traumatice si invazive fara conservarea osului
  • Infectii recurente netratate la timp, care compromit in timp masa osoasa
  • Anodontiile congenitale (lipsa unor muguri dentari din nastere)
  • Fracturi si/sau fisuri ale oaselor maxilare
  • Tratamente ortodontice realizate incorect
  • Nereabilitarea si neinlocuirea timp indelungat a zonelor unde dintii au fost extrasi.

Aceasta procedura de renegerare osoasa a fost imaginata cu aporximativ 20 ani in urma si a dat rezultate extrem de valide. Protocolul a ramas practic neschimbat , doar materialele folosite au evoluat foarte mult. Materialele intalnite pe piata de specialitate sunt tot mai variate si complexe; pot raspunde cazurilor tot mai dificile.

GBR ul poate fi de 2 tipuri: orizontala si verticala.  Cele doua sunt foarte asemanatoare din punct de vedere al protocolului.

In urma examenului clinic si investigatiilor imagistice, specialistul hotaraste daca implantul poate fi inserat in acelasi timp cu regenerarea osoasa (interventie intr-un singur timp) sau daca se necesita o reconstructie in prealabil, urmata de aplicarea implantului la cateva luni (interventie in 2 timpi).

Ca implantul sa poata fi inserat in acelasi timp cu aditia, este nevoie de o cantitate minima de os exprimata in milimetri. Aceasta este apreciata de medicul chirurg pe baza Computer Tomografului.

Fie ca interventie se realizeaza intr-un timp sau in 2 timpi, aceasta presupune o ingrosarea a zonei in care implantul va fi pozitioanat pentru a ii conferi stabilitate si durabilitate in timp. Se prepara un amestec de granule osoase recoltate de la pacient si granule de os artificial aplicate impreuna pe zona afectata; ulterior granulele vor fi acoperite de o membrana resorbabila in timp cu rolul de a tine preparatul fix pe locul cu defect si a nu permite deplasarea sa.

Materialele folosite in clinica Velvet Dental sunt certificate international si omologate de catre ADA (American Dental Association), fiind de cea mai buna calitate cu multiple studii clinice si de laborator in spate, de peste 15-20 ani.

Operatia se realizeaza sub anestezie locala, acelasi tip folosit ca si pentru implantologia clasica; pacientul urmand acasa un tratment antibiotic si antiinflamator asociat cu o igiena foarte buna.

Cea mai frecventa procedura intalnita in practica noastra este cea in care implantul poate fi aplicat in aceeasi sedinta, dar apar din pacate cazuri tot mai multe, de la an la an, cand osul este masiv compromis necesitand reconstructii mai intinse si laborioase.

Tocmai din acest motiv recomandam ca pacientii sa vina la consult regulat dupa pierderea unui dinte, fie ca este vorba de o infectie, extractie sau boala parodontala.

Astfel specialistul chirurg va aprecia timpul necesar vindecarii si cat de repede se poate insera un implant. Cu cat mai mult timp trece, cu atat osul se resoarbe (se retrage) si vor fi necesare proceduri de aditie care de care mai laborioase si invazive. Unele din acestea cu rezultat usor incert.

Dr. Radu Colteanu – medic specialist chirurgie orala si implantologie

Clinica stomatologica Velvet Dental

Str. Herastrau nr.1 sector 1 Bucuresti

021.230.11.13 // 0728.326.438

https://www.velvetdental.ro