Ce inseamna “igiena dentara corecta”?! Cu totii ne spalm pe dinti, dar cati dintre noi o facem bine? Ce implica o igiena dentara corecta si completa?

Primul pas este periajul dentar. El are rolul de a indeparta placa bacteriana de pe zonele dentare accesibile si zonele gingivale adiacente si totodata de a stimula circulatia si vascularizatia gingiei.

Alegerea periei de dinti este o etapa importanta. Avem 2 mari categorii: periute manuale si periute electrice. Se recomanda folosirea unor periute cu un cap nu foarte mare, care sa ne permita sa ajungem si in zonele greu accesibile (in special in zona molarilor), cu filamente moi sau medii. Trebuie evitate periile aspre care pot provoca retractii gingivale si uzura smaltului sau a cementului expus (radacina dintelui).

Periajul trebuie realizat de 2 ori pe zi, dimineata si seara, cel de seara fiind cel mai important. Frecventa crescuta a periajului (dupa fiecare masa, de 3-4 ori/zi) este considerate intempestiva si favorizeaza traumatizarea si retractia gingiei.

Timpul de periaj difera de la o persoana la alta, dar media este de 3-5 minute cand tehnica este efectuata corect si complet.

Tehnica de periaj

In cazul persoanelor cu probleme parodontale (inflamatie gingivala, retractii gingivale etc), periajul cu periuta electrica poate fi de multe ori traumatizant si poate agrava problemele existente.

Se prefera folosirea tehnicii de periaj manual, realizand miscari verticale unidirectionale, dinspre gingie spre dinte (de la rosu la alb). La nivelul fetei ocluzale (suprafata pe care mancam) se pot face miscari circulare.

Periajul dentar, daca este facut corespunzator, reuseste sa elimine placa bacteriana in proportie de aproximativ 60%. Ne raman fetele interdentare pe care trebuie sa le igienizam separat. In functie de gradul de ocupare al papilei gingivale (triunghiul de gingie dintre dinti) putem folosi:

  • Ata dentara – atunci cand spatiul interdentar este ocupat de papila
  • Periute interdentare – atunci cand papila este retrasa si apar asa numitele “triunghiuri negre”. Acestea sunt colorate diferit in functie de marime. Trebuie aleasa o dimensiune adecvata care sa intre usor, fara presiune si sa “umple” intreg spatiul interdentar. Daca este prea mica, nu este eficienta, iar daca este prea mare poate traumatiza gingia si duce la o retractie gingivala accentuata. Se fac cateva miscari de du-te-vino dinspre exterior spre interior.
  • Dusul bucal sau irigatorul– poate fi folosit in ambele cazuri, dar nu exclude folosirea periutelor interdentare. Este un aparat care are un rezervor unde se pune apa si un capat prin care iese un jet de apa cu presiune. Acesta se pozitioneaza perpendicular pe dinte/gingie, dinspre exterior spre interior.

La final, pentru a completa igiena dentara zilnica, trebuie sa clatim gura pentru a indeparta resturile de placa bacteriana si fragmentele alimentare desprinse in urma periajului. In acest sens se recomanda folosirea unei apei de gura cu solutii antiseptice, pentru minim 30 secunde. NU trebuie sa miscam capul, ci sa contractam musculatura obrajilor, buzelor si a limbii astfel incat lichidul de clatire sa traverseze energic, chiar zgomotos spatiile interdentare.

Dr. Blaga Catalina – Medic Specialist Parodontologie

Clinica stomatologica Velvet Dental

Str. Herastrau nr.1 sector 1 Bucuresti

021.230.11.13 // 0728.326.438

https://www.velvetdental.ro