Coroanele dentare sunt niste “capacele” care refac fidel morfologia dintelui pe care il acopera. Ele sunt utilizate pentru a reface sau a inlocui un dinte, precum si a-i creste rezistenta atunci cand este afectat.

Coroane zirconiu sau metaliceMaterialele disponibile pentru fabricarea acestor piese protetice sunt variate. Cele mai frecvent folosite sunt: rasini acrilice, metal, ceramica/portelan pe suport metalic sau de zirconiu, ceramica integrala, zirconiu.

Aceste articol este dedicat comparatiei dintre coroanele ceramice cu suport metalic sau de zirconiu, pentru a intelege diferentele dintre cele doua si pentru alegerea in consecinta a variantei optime. 

Ce este zirconiu?

Zirconiu, mai exact dioxidul de zirconiu, este un oxid metalic similar cu o ceramica, dar cu proprietati diferite (in primul rand cu rezistenta mult crescuta). Este descoperit relativ recent, avand in spate in jur de 10 ani de utilizare, cu rezultate excelente. Coroanele de portelan pe suport de metal sunt folosite de aproximativ 60 de ani.

Ce avantaje au coroanele din zirconiu?

Avantajul absolut evident si de necontestat pe care il au coroanele cu suport de zirconiu fata de cele metalice este estetica. Metalul are culoare gri inchis. El se opacifiaza si apoi se placheaza cu ceramica, dar nu se poate obtine culoarea si transluciditatea obtinute utilizand suportul de zirconiu. Acesta din urma este alb, disponibil in mai multe nuante, ceea ce face si mai posibila obtinerea fidela a culorii potrivite. Se utilizeaza cu succes in orice zona a cavitatii bucale, integrandu-se perfect in arcada dentara. Odata cu trecerea timpului, exista posibilitatea ca gingiile sa se retraga usor, ca semn al involutiei umane. In cazul coroanelor pe suport metalic, la interfata dinte-gingie se va vedea colereta metalica a coroanei, dand un aspect neplacut. De asemenea, in cazul unei gingii subtiri, culoarea inchisa poate sa transpara sau gingia se poate impregna cu oxizi metalici din capa metalica, avand efecte estetice negative.

Diferente intre coroanele de zirconiu si cele metalice

Amandoua materialele sunt sigure si biocompatibile. S-au semnalat insa alergii la metalul folosit ca suport. De asemenea, daca pacientul are in cavitatea bucala restaurari din aliaje metalice diferite, poate aparea galvanismul bucal – curenti electrici produsi de metalele diferite din gura, cu variate reactii negative asupra organismului; iritatii si dureri ale mucoasei, dureri de cap, gust metalic.

Zirconiul este foarte rezistent si dur. Rezista foarte bine la presiuni mari, fiind folosit cu predilectie in zona posterioara, pe dintii care dezvolta cele mai mari forte masticatorii. Dar daca se realizeaza o coroana numai din zirconiu, iar dintii antagonisti sunt naturali si pacientul dezvolta forte masticatorii exagerate, poate aparea riscul de abrazare a dintilor opusi coroanei plasate. De aceea planul de tratament trebuie realizat cu grija si luate in considerare toate aspectele existente un cavitatea orala.

Din punct de vedere al tehnicii de realizare, zirconiul este frezat computerizat, procedeul de obtinere fiind mult mai exact, nelasand loc erorii umane. Metalul este inca prelucrat manual, chiar daca tehnica s-a imbunatatit mult in atatia ani de realizare. In ceea ce priveste atitudinea fata de dintele de acoperit, in cazul coroanelor de zirconiu sacrificiul de substanta dentara este redus. Capele au rezistenta mare la o grosime foarte mica. Si nu in ultimul rand, un factor decizional important il reprezinta pretul. Materialele noi si superioare ca si calitate, precum si tehnologia moderna de realizare au impus coroanelor de zirconiu un pret justificat mai mare.

Medicul stomatolog va va da mai multe informatii legate de coroanele de acoperire disponibile. Dupa un consult minutios veti primi indicatii referitoare la varianta optima pentru dvs.

Dr. Alexandra Mircea-medic estetica si protetica dentara, specialist parodontologie

Click aici pentru lista completa de preturi!