De foarte mult timp endodontii se laudau ca pot lucra legati la ochi deoarece nu este nimic de vazut in endodontie, dar introducerea microscopului operator ne-a aratat cat de multe avem de vazut in interiorul sistemului endodontic, daca avem si uneltele potrivite.Desi era folosit de zeci de ani in alte domenii ale medicinei generale, precum oftalmologie, neurochirurgie, chirurgie vasculara sau o.r.l., in stomatologie, microscopul operator a fost introdus doar de 15 ani si de atunci a revolutionat endodontia si nu numai. Manopere care pana atunci nu erau considerate posibile, au devenit comune oricarui endodont familiarizat cu lucrul sub microscop.
Tratamentul si retratamentul endodontic
Fara ajutorul microscopului, tratamentul endodontic se desfasoara “orbeste”, bazandu-ne doar pe sensibilitatea noastra tactila si singura cale de “a vedea” in interiorul canalului este prin intermediul radiografiei retroalveolare sau tomografiei computerizate. De asemenea, problemele intampinate : calcificari, praguri, ace rupte, perforatii pot fi doar simtite si rareori rezolvate fara vizualizarea lor directa. Cu ajutorul microscopului in schimb, orice problema situata in portiunea dreapta, accesibila a canalului radicular, poate fi vizualizata, adresata si in final putem oferi un prognostic mult mai bun.
Desi este indispensabila in endodontie, radiografia retroalveolara ne ofera un numar limitat de informatii: forma si numarul radacinilor, dimensiunea leziunilor periapicale, fracturi evidente, eventuale intrumente rupte in canalul radicular sau prezenta obturatiei de canal. Microscopul operator in schimb, ne ofera mult mai multe detalii care ne permit si un tratament endodontic corect: putem vivualiza exact toate canalele si cum sa le accesam, putem identifica si intrerupe cursul fisurilor si astfel sa le impiedicam evolutia in eventuale fracturi, putem vizualiza pragurile si acele rupte si astfel putem gasi o cale de a le aborda si de a le indeparta sau de a “trece” pe langa ele, putem vizualiza si obtura perforatiile, putem sa ne asiguram ca am curatat cat de mult posibil din sistemul endodontic inainte de realizarea obturatiei de canal si nu in ultimul rand, putem sa ne asiguram ca obturatia noastra de canal este tridimensionala si omogena.
Restaurarea protetica
O alta parte a tratamentului endodontic este reprezentata de restaurarea coroanei distruse cu ajutorul pivotului dupa realizarea obturatiei de canal. Fara magnificatie, riscul de perforatie este destul de mare deoarece manopera presupune frezarea in interiorul canalului fara vizibilitate directa. Utilizarea microscopului elimina acest risc deoarece ne ofera atat o iluminare optima, cat si vizibilitate directa si magnificatie si astfel putem urmari exact traiectul canalului, putem curata cariile in totalitate si putem asigura o mai buna omogenitate a materialului de restaurare, evitand formarea bulelor de aer.
Chirurgia
Si domeniul endodontiei chirurgicale a fost puternic imbunatatit de utilizarea microscopului. Astfel rezectiile apicale sunt mai putin invazive, nu mai necesita o sectionare generoasa din apexul radacinii si nici o sectiune angulata si putem realiza o cavitate retrograda corecta, care sa includa toate canalele, dar pastrand dimensiunea acesteia minima. In unele cazuri in care dintele prezinta o coroana bine adaptata si pivot radicular, pentru a nu le indeparta si in acest proces sa distrugem si din substanta dentara sanatoasa ramasa, putem chiar trata canalul radicular in intregime prin apex.
In prezent nu exista endodontie moderna fara microscop, deoarece asa cum spune Dr. Gary Carr “nu putem trata ceea ce nu vedem”.
Dr. Anca Ilincescu – medic specialist endodont – microscop Zeiss