boala parodontala

Fumatul s-a dovedit a fi al doilea factor de risc major in aparitia bolii parodontale, dupa indepartarea ineficienta a placii bacteriene.

Cum afecteaza el mai exact?

In primul rand, s-a dovedit ca fumatul afecteaza vascularizatia, adica micsoreaza volumul vaselor sanguine. Astfel la nivel local aportul de sange este mai scazut, si prin urmare si cantitatea de oxigen care ajunge in tesuturi.

Totodata, fumatul afecteaza raspunsul imun umoral si celular, adica capacitatea de aparare a organismului impotriva atacului bacterian, iar dupa cum bine stii boala parodontala este o boala de cauza bacteriana.

Conform studiilor, incarcatura bacteriana a pacientilor fumatori este mult mai mare decat a celor nefumatori. Depunerea de tartru, petele nefizionomice de nicotina si halitoza (respiratie urat mirositoare) sunt mai frecvente la acestia. Aproximativ 50% din cazurile de boala parodontala se coreleaza cu fumatul.

Progresia bolii

O alta problema, o reprezinta reactivitatea mult mai scazuta la tratament a pacientilor fumatori, atat in ceea ce priveste tratamentul nechirugical, cat mai ales a celui chirugical si regenerativ. Daca ai nevoie de implanturi dentare, nu esti ferit de probleme nici acolo.

S-a dovedit ca progresia bolii este de 2 ori mai rapida la fumatori decat la nefumatori, dar ea are legatura si cu cantitatea de tigari fumata si durata de timp. De exemplu, fumatul a mai mult de un pachet de tigari pe zi creste de 24 de ori riscul de aparitie a cancerului bucal fata de nefumatori.

Daca ai fost fumator si te-ai lasat, poate ai remarcat ca au inceput sa iti sangereze gingiile mai mult ca inainte. Asta pentru ca exista deja o afectiune parodontala pe care fumatul o tinea bine ascunsa de tine, dar nu si de ochii unui parodontolog care ar trebui sa o poata detecta indiferent ca esti fumator sau nu.

Asta nu inseamna ca daca esti fumator e mai bine sa nu faci nimic si sa astepti sa-ti cada toti dintii. Desi ar fi ideal ca toti pacientii cu boala parodontala sa se lase de fumat, in situatiile in care acest lucru nu este posibil, exista cateva sfaturi pe care daca le respecti, ai sanse mari sa iti pastrezi dintii cat mai mult timp:

  • o igiena exemplara, completa si complexa, facuta cu drag, ca si cum chiar ti-ai dori sa-ti pastrezi dintii
  • mai putin de 10 tigari/zi
  • igienizare profesionala si control la 3 luni
  • radiografii si masuratori parodontale o data pe an la medicul specialist

Dr Catalina Blaga – specialist parodontolog