fatete dentare recomandare

Ce sunt fatetele dentare?

Fatetele dentare sunt constructii protetice foarte fin realizate din portelan de inalta rezistenta si durabilitate care sunt aplicate pe suprafata vizibila a dintilor pentru a imbunatati aspectul acestora. Desi au acelasi obiectiv, fatetele dentare se deosebesc radical de albirea dentara.

Fatetele dentare se recomanda:

Pacientilor ce prezinta o culoare nemultumitoare a dintilor. Ca de exemplu:

  • dinti cu coloratii tetraciclinice unde albirea dentara nu da rezultatele dorite;
  • dinti ce prezinta demineralizari evidentiate prin pete alb cretoase;
  • dinti colorati neuniform sau cu o coloratie nesatisfacatoare;

Pacientilor cu  forma inestetica a dintilor:

  • dinti foarte mici, cu spatii mari intre ei;
  • dinti sparti sau ciobiti;
  • dinti cu treme si diasteme;

Pacientilor cu o pozitie  incorecta a dintilor:

  • dinti vestibularizati;
  • palatinizati;
  • rotati.

In functie de situatia clinica, fatetele pot fi cu preparatia dintelui, adica slefuirea lui sau fara preparatie. In ambele cazuri, fie ca vorbim de preparatia dintelui, fie ca vorbim de mentinerea lui in forma naturala rezultatul e la fel de bun. Ideal este ca situatia clinica sa nu necesite preparatia dintelui, in felul acesta dintele fiind pastrat integru. De obicei in anomaliile de forma, cand dintii sunt ascutiti, cu spatii interdentare dar cu o ocluzie stabila, atunci sunt intrunite conditiile pentru executarea fatetelor dentare fara preparatie.Fatetele dentare cu preparatie se pot folosi in toate cazurile in care se folosesc si cele fara preparatie si in plus cazurile de inghesuiri dentare.

Fiind  piese protetice estetice si nu cu rol functional sau restaurator, acestea pot fi aplicate pe dintii fara anomalii de structura. Pe dintii  cu carii mari sau dintii extrem de erodati sunt indicate coroanele dentare.

Cum se intretin fatetele dentare?

Academia Americana de Cosmetica Dentara (AACD) recomanda periajul si folosirea atei dentare exact ca in cazul dintilor naturali. Indicat este sa se foloseasca o pasta de dinti non-abraziva. Luați în considerare limitarea ca felei și a altor alimente care provoacă coloratii. Portelanul folosit in fabricarea fatetei dentare nu se pateaza insa alimentele mai sus mentionate pot colora dintii vecini facand vizibila diferenta de culoare dinte ei. De asemenea trebuie sa fii atent la alimentele tari ce pot crapa sau chiar sparge fateta dentara.

Daca suferi de bruxism este absolut necesar ca in fiecare noapte sa porti o gurtiera de protectie.

Cu ajutorul fatelelor dentare poti capata un zambet mereu stralucitor si perfect!

Dr. Adrian Negrila – Estetica si protetica dentara, competenta implantologie