Ce este boala parodontală?
Boala parodontală este una dintre cele mai severe afecțiuni stomatologice, care poate duce la pierderea dinților dacă nu este depistată și tratată la timp. De cele mai multe ori, boala apare din cauza tartrului dentar și a bacteriilor acumulate în cavitatea bucală.
Placa bacteriană este acea peliculă subțire, incoloră ce se formează constant pe suprafața dinților și a gingiei din cauza carbohidraților și a zahărului. Atunci când placa bacteriană nu este îndepărtată corect, duce la apariția tartrului dentar.
Spre deosebire de placa bacteriană, tartrul dentar nu poate fi îndepărtat în totalitate acasă, prin periaj. Odată depus este nevoie să mergem la medicul stomatolog pentru a-l îndepărta. Tartrul este un strat dur, de culoare gălbuie sau albicioasă ce duce la apariția parodontozei.
Care sunt principalele simptome?
Principalele simptome sunt: sângerări gingivale, retracția gingiilor, gust neplăcut, respirație urât mirositoare, mobilitatea dinților. În mod normal culoarea unei gingii sănătoase este roz, dar dacă aceasta începe să capete o nuanța violacee și să devină sensibilă la atingere este un semnal de alarmă că trebuie să mergi de urgență la medicul stomatolog.
Se poate preveni?
Boala parodontală evoluează în timp, fără durere semnificativă. De cele mai multe ori nici nu ne dăm seama decât în momentul când boala avansează.
Pentru a preveni apariția bolii parodontale trebuie să acordăm o mare atenție îngrijirii dinților. În principiu, periajul corect al dinților de minim două ori pe zi poate ține boala la distanță. Ai grijă să schimbi periuța odată la două/trei luni și nu uita să folosești apa de gură pentru a distruge bacteriile din cavitatea bucală și ața dentară pentru a înlătura placa bacteriană.
Controalele periodice la medicul stomatolog te ajută la păstrarea dinților și gingiilor sănătoase.