Ortodontie / Aparate dentare

Ortodontia reprezinta specialitatea medicinei dentare care vizeaza obtinerea unei ocluzii (muscaturi) ideale asfel incat sanatatea tesuturilor aparatului dento-maxilar sa ramana sanatoase. Fara un tratament ortodontic atunci cand este indicat, riscurile aferente sunt reprezentate de procese carioase greu de tratat sau boala parodontala, o afectiune cu implicatii grave.

Ortodontia nu are limita de varsta foarte mare. Putem trata copii de la varste de 5 ani, dar si adulti de 40 ani. Cu cat mai devreme tratam problema cu atat avem la dispozitie mai multe optiuni. In concluzie, este mult mai sanatos sa tratam malpozitiile dentare sau dintii nealiniati ortodontic decat non-ortodontic. Ortodontic, corectam anomalia dentara, pastram sanatatea structurilor dentare si asiguram stabilitatea in timp a tratamentului, in timp ce non-ortodontic doar o mascam.

Exista numeroase tipuri de tratament ortodontic pentru care puteti opta la clinica noastra – de la aparatul mobil potrivit pacientilor cu dinti de lapte pana la diferite tipuri de aparate fixe.

1. APARATATE DENTARE FIXE

APARAT DENTAR METALIC

 • Pretul acestui tip de aparat este mai scăzut în raport cu restul aparatelor ortodontice;
 • Este potrivit pentru orice tip de anomalie dentara;
 • Fiind realizat din metal, este un aparat foarte rezistent;
 • Pentru copii și chiar și pentru adulti exista optiunea să-și ”coloreze” aparatul gratie elasticelor de diferite culori, chiar și forme.

APARAT DENTAR CERAMIC

 • Cu ajutorul culorii albe sau crem a brackeților, precum și a arcului alb ce trece prin brackeți, aparatul ceramic trece de obicei aproape neobservat.
 • Pe lângă avantajul estetic oferit de aparatul ceramic, în utilizarea acestuia mai intervine și avantajul brackeților care nu se pătează. Elasticul din jurul lor se schimbă lunar, ceea ce permite menținerea unei igiene și a unui aspect impecabil.
 • Fiind realizat din ceramica – material casant – este indicat să se acorde atenție mâncărurilor dure existand riscul ruperii bracketului.

APARAT DENTAR SAFIR

 • Tratamentul cu bracketii din safir ofera o solutie optima pentru pacientii cu cerinte estetice deosebite. Caracteristicile individuale ale bracketilor confera rezultate de precizie.
 • In conditiile in care pacientii cauta alternative fizionomice, cat mai putin vizibile, bracketii safir pot reprezenta optiunea cea mai buna pentru tratamentul ortodontic.
 • Fiecare bracket safir este obtinut dintr-un singur cristal de ceramica pura , unul dintre cele mai rezistennte materiale, pe pozitia a doua dupa diamant.
 • Bracketii din safir ofera un control exceptional al rotatiilor dentare datorita dimensiunii bracketilor-date furnizate de ultimele studii in domeniu.

APARAT DENTAR INCOGNITO (INVIZIBIL)

 • Este o invovatie in tratamentul ortodontic datorita sistemului de bracketi fixati pe interiorul dintilor facandu-l cu adevarat invizibil la suprafata exteriara a dintilor. Nimeni nu va observa ca tu porti un aparat dentar!
 • Bracketi sunt realizati din aur, special pentru cazul dumneavoastra. Aurul, face acest tip de aparat, ideal pentru orice persoana mai ales pentru cele care au alergii la diverse materiale folosite in compozitia aparatelor dentare obijnuite.
 • Tehnologia de realizare este de ultima generatie (Cad-Cam – computer assisted/ computer assisted manufacturing). Datorita acestei tehnici, fiecare arc este precis indoit si fixat pe dinte, in functie de necesitati si de obiectivele tratamentului, pentru obtinerea unor rezultate optime;
 • Rezultatele alinierii dentare vor fi vizibile la scurt timp de la inceperea tratamentului;
 • Riscul leziunilor de demineralizare sunt reduse la minim avand in vedere pozitionarea bracketilor pe suprafete accesibile autocuratirii si remineralizarii.

APARAT DENTAR SOCIAL SIX (INVIZIBIL)

 • Aparat dentar lingual partial, se monteaza doar pe cei 6 dinti frontali – de la canin la canin – atat pe arcada superiara cat si pe cea inferioara;
 • Se adreseaza pacientilor cu probleme dentare minore de inghesuire sau spatiere;
 • Fiind compus din mai putini bracketi decat un aparat dentar obijnuit este mult mai usor de purtat si igienizat.

2. APARATATE DENTARE MOBILE

APARAT DENTAR CLEAR ALIGNER

 • Recomandat adultilor
 • Se incadreaza in categoria aparatelor invizibile,numite alignere (gutiere)
 • Este realizat dintr-un material transparent,invizibil
 • Este foarte confortabil, deoarece lipsesc bracketii si sarmele
 • Trebuie purtat minim 17 ore pe zi,inclusiv noaptea

APARAT DENTAR INVISALIGN

 • Recomandat adultilor
 • Aliniatori transparenti personalizati pentru dintii dumneavoastră. Datorita transparentei este posibil ca nimeni sa nu observe ca purtati un aparat dentar.
 • Invisalign este un aparat detasabil ceea ce inseamna ca puteti manca si bea orice doriti in timpul tratamentului
 • Datorita faptului ca nu exista bracketi sau sarme, ca la un apparat dentar obijnuit, controlul lunar obligatoriu in cazul purtarii unui aparat dentar este mult mai scurt
 • Fiecare gutiera este purtata secvential de pacient astfel producandu-se deplasări treptate ale dinţilor din ambele arcade.

APARAT DENTAR MOBIL COPII

 • Poate fi purtat începând cu varste fragede, chiar și de la 4 ani pana la vârsta de 10 ani;
 • Purtatea aparatului mobil este o metoda ortodontica nedureroasa pentru copil;
 • Aparatul mobil are ca scop corectarea inghesuirilor dentare și face loc, acolo unde este cazul, dintilor sa erupa;
 • Copilul poate sa isi personalizele aparatul, alegand o culoare (sau mai multe) pentru a-l face mult mai placut de purtat.

3. APARAT DE CONTENTIE

 • Trebuie purtat dupa indepartarea aparatului dentar pentru evitarea recidivei
 • Exista doua variante de aparat de contentie : fix si mobil
 • Contentia fixa se prezinta sub forma unuei sarmulite ce se lipeste adeziv pe interiorul dintilor
 • Contentia mobila se fabrica in laboratorul de tehnica dentara dintr-un material special si se poarta doar pe timpul noptii
 • Ambele variante sunt foarte usor de purtat si igienizat
 • Medicul decide varianta de contentie cea mai potrivita cazului d-voastra.
aparate_ortodontice_metalic_si_ceramic %name %Post Title

Ortodontie: specializarea se ocupa cu indreptarea si corectarea pozitiei dintilor prin folosirea unui aparat dentar ortodontic. Afectiunile de acest gen sunt frecvente la copii si adolescenti. Parintii trebuie sa fie foarte atenti cu dintii copiilor lor si sa-i indrume si invete inca de mici sa ii ingrijeasca, pentru a nu apela mai tarziu la diverse proceduri stomatologice nedorite, cum ar fi aparat dentar (ortodontic, terapie, protetica, chirurgie oro-dentara sau chiar implant dentar.

Inghesuirile si ocluziile incorecte dentare afecteaza in timp sanatatea dintilor, a gingiilor si a articulatiei temporo-mandibulare. O masticatie deficitara poate avea urmari asupra integritatii tubului digestiv.

Progresul tehnicii in stomatologie (specializarea ortodontie) permite astazi corectarea spectaculoasa, fara durere a anomaliilor dento-maxilare. Aparatele dentare (ortodontice) sunt aproape invizibile, realizate din materiale translucide, de culoarea dintilor.

In timpul copilariei si adolescentei, oasele maxilare cresc si se maturizeaza, de aceea este mai usor de modificat pozitia dintilor in aceasta etapa.

In cazul adultilor, aplicarea tratamentului presupus de ortodontie poate sa dureze mai mult, pentru ca oasele maxilare si-au intrerupt cresterea.Tratamentul dentar este recomandat deoarece pe termen lung afectiunile netratate pot duce la aparitia unor defecte de vorbire, predispozitie pentru formarea tartrului, implicit a cariilor.

 Despre Aparatele Dentare Linguale INCOGNITO

aparat_incognito_lingual %name %Post Title

I:Ce sunt aparatele dentare linguale (invizibile) incognito ?
R:Aparatele dentare linguale (invizibile) sunt utilizate la alinierea dintilor in malocluzie cu atasamente fixate pe fata interna a dintilor (linguala), care, spre deosebire de cele clasice-vestibulare, aparatele ortodontice linguale nu se vad.

I: Care sunt avantajele aparatelor dentare linguale invizibile Incognito fata de cele vestibulare in ortodontie si cum se aplica ele?
R: Fata linguala (interiorul gurii) a dintilor este mai rezistenta la atacul carios si la decalcificare decat fata vestibulara, deoarece este permanent scaldata de saliva si astfel permanent curatata.Mai intai sunt necesare seturi de radiografii si modele de studii pentru a stabilii tipul anomaliei, gradul de dificultate al cazului.Dupa ce pacientului i s-au prezentat toate detaliile legate de tratament si el si-a dat acordul pentru inceperea terapiei, medicul specialist ortodont inregistreaza dintii celor doua arcade cu ajutorul unor amprente cu material siliconic. Bracket-urile ortodontice invizibile se executa in laborator special utilizand analize si scanarea compiuterizata a suprafetelor dentare, sunt din aur si sunt create in asa fel incat dificultatile de vorbire si eforturile limbii sa fie minime. Dupa executatea lor se trimit in cabinet, plasati in linguri de transfer speciale, linguri pe care medicul le va folosi pentru aplicarea lor in cavitatea bucala. Odata fixate pe dinti bracket-urile invizibile nu se mai indeparteaza decat la sfarsitul tratamentului. La indepartare suprafetele dentare pe care au stat se lustruiesc si raman neafectate in vreun fel de materialele ce au fost folosite pentru lipirea brackets-urilor linguale.

I: In ce consta metoda ortodontica Invisalign?
R: Un tratament de ultima ora in ortodontie este tratamentul ortodontic fara bracketuri, fara “metal si sarme”. Acesta este realizat prin noua metoda “Invisalign”. Acesta este un tratament de indreptare a dintilor care se realizeaza cu ajutorul unor “gutiere transaparente“ speciale (numite aligners). Acestea sunt foarte comfortabile,se poate scoate pentru a minca sau a asigura o igiena dentara corespunzatoare. Invisalign (gutiere ortodontice transparente) este o solutie care se adreseaza anomaliilor cu grad mic de dificultate si corecteaza pozitia anormala a dintilor.

Suna la 0728 326 438 si fa-ti o programare la specialistul nostru in ortodontie!