Microscopul in endodontie

Orice tratament endodontic ar trebui realizat la microscop pentru a putea obtine o preparare tridimensionala completa a canalelor radiculare,

    Programează-te

    0722 453 012
    0722 453 012

      Programează-te

      Microscopul in endodontie: siguranta si succes in tratamentul de canal

      Oricat ar parea de surprinzator microscopul operator a fost folosit in domeniul medical pentru mai bine de 50 de ani; prin anii 1950 in sfera ORL, neurochirurgie in 1960, iar la inceputul anilor 1990 in Stomatologie , cu precadere in endodontie.

      Introducerea microscopului operator in stomatologie in general si in endodontie in special, a fost o miscare indrazneata care a contribuit fundamental la schimbarea disciplinei, atat din punct de vedere al diagnosticului, tratamentului si poate cel mai important, al prognosticului. Ideal, orice tratament endodontic ar trebui realizat la microscop pentru a putea obtine o preparare tridimensionala completa a canalelor radiculare.

      Pentru a avea o viziune cat mai larga asupra utilizarii microscopului in endodontie, voi detalia in cele ce urmeaza cateva proceduri in care acesta devine indispensabil:

      1. Diagnostic – Nu de putine ori se poate intampla ca dupa un tratament endodontic clasic, dintele sa prezinte o simptomatologie dureroasa; aceasta se datoreaza de cele mai multe ori unui canal radicular netratat. In acest caz, magnificatia sporita si iluminarea intensa a microscopului ne ajuta sa detectam canalele radiculare netratate si astfel sa eliminam si cauza dureroasa; de asemenea microscopul poate detecta orice microfisura a tesutului dentar, care astfel poate periclita longevitatea unui dinte tratat.
      2. Abordarea canalelor calcifiate – Folosind vizibilitatea directa, clinicianului ii este aproape imposibil sa detecteze canalele calcifiate si astfel abordarea acestora poate fi omisa cu usurinta. Cu ajutorul microscopului, folosind o magnificatie marita, diferenta de textura si de culoare a canalelor calcifiate este usor detectabila. Consecutiv, folosind instrumente ultrasonice si o atenta sondare a canalului calcifiat se poate realiza o instrumentare a canalului cat mai aproapiata de varful radacinii.
      3. Repararea perforatiilor radiculare – Din pacate in cursul tratamentelor endodontice exista posibilitatea aparitiei perforatiilor radiculare, indiferent cat de meticulous este evaluat/preparat un dinte. Microscopul este indispensabil pentru a identifica, a evalua si a trata o perforatie radiculara. Pe scurt, sub magnificatie marita, zona de perforatie este identificata; consecutiv este evaluata posibilitatea tratarii perforatiei si reluarea tratamentului endodontic; in final tratamentul perforatiei consta in aplicarea unei substante (de regula MTA – mineral trioxid agregat) asistata microscopic astfel incat aceasta sa obtureze complet peretii perforatiei si sa se integreze in structura radiculara a dintelui.
      4. Indepartarea instrumentarului endodontic fracturat – Odata cu introducerea instrumentarului manual sau rotativ din nichel-crom, incidenta fracturarii acestora in interiorul canalelor radiculare a crescut. Microscopul intervine si in acest domeniu cu succes fiind considerat de electie pentru indepartarea instrumentarului endodontic fracturat in portiunea coronara sau medie a unui canal radicular, minimalizand si riscul de a subtia canalul radicular. Pentru instrumentarul retentionat in portiunea apicala a unei radacini (spre varful acesteia) microscopul poate fi folosit, dar este necesara o evaluare riguroasa a cazului.
      5. Examinarea finala a prepararii canalului – Magnificatia microscopica si iluminarea intensa ajuta medicul in evaluarea corectitudinii prepararii si curatarii canalelor radiculare. De regula irigarea canalelor se realizeaza cu o substanta denumita hipoclorit; daca dupa depozitarea de hipoclorit in canal, se observa la microscop bule in substanta de irigare, acesta reprezinta un indiciu ca a mai ramas tesut pulpar remanent in interiorul canalului, si astfel este nevoie de o preparare si curatare aditionala a acestuia.

      Avand in vedere cele expuse mai sus, se pot concluziona urmatoarele: un tratament complet al canalelor radiculare si al dintelui in ansamblu poate fi realizat doar cu ajutorul microscopului operator, folosind o magnificatie sporita si o iluminare corespunzatoare; erorile tratarii unui dinte (fie posibilitatea omiterii unui canal calcifiat, realizarea de perforatii radiculare, fracturarea instrumentarului endodontic) sunt minime; un tratament complet al dintelui nu numai ca reduce complet simptomatologia dureroasa, dar si imbunatateste radical sansele de supravietuire ale unui dinte pe arcada (prognosticul), obtinand astfel toate premisele realizarii unui tratament protetic sau odonto-terapeutic de durata. In final, voi invita pacientii sa reflecteze asupra unui citat al Prof. Syngcuk Kim: “Poti trata doar ceea ce vezi!”

      Asadar, tratamentul sub microscop este si unul mai costisitor, deoarece aduce mult mai multa siguranta pe termen lung canalului radicular si este un procedeu complex, care ajuta medicul specialist endodont sa asigure un succes mult mai mare tratamentului, fata de interventia clasica.

      Prețuri

      APLICAȚIE MTA 350 LEI

      CT IN SCOP ENDODONTIC/DINTE 250 LEI

      DRENAJ ENDODONTIC ABCCES 100 LEI

      ÎNDEPARTARE CORP STRĂIN 480 LEI

      RECONSTITUIRE PROVIZORIE ÎN SCOP ENDODONTIC / DINTE 150 LEI

      RETRATAMENT ENDODONTIC BIRADICULAR 950 LEI

      (anestezie, tratament, pansament medicamentos, obturație+rx control)

      RETRATAMENT ENDODONTIC MONORADICULAR 850 LEI

      (anestezie, tratament, pansament medicamentos, obturație+rx control)

      RETRATAMENT ENDODONTIC PLURIRADICULAR 1200 LEI

      (anestezie, tratament, pansament medicamentos, obturație+rx control)

      RETRATAMENT MOLAR DE MINTE 1600 LEI

      (anestezie, tratament, pansament medicamentos, obturație+rx control)

      TRATAMENT ALBIRE INTERN (3 SEDINȚE) 350 LEI

      TRATAMENT DE URGENȚĂ 200 LEI

      TRATAMENT ENDODONTIC BIRADICULAR 800 LEI

      (anestezie, extirpare, obturație prin condensare verticală la cald 3D+Rx de control)

      TRATAMENT ENDODONTIC MOLAR DE MINTE 1500 LEI

      (anestezie, extirpare, obturație prin condensare verticală la cald 3D+Rx de control)

      TRATAMENT ENDODONTIC MONORADICULAR 700 LEI

      (anestezie, extirpare, obturație prin condensare verticală la cald 3D+Rx de control)

      TRATAMENT ENDODONTIC PLURIRADICULAR 1000 LEI

      (anestezie, extirpare, obturație prin condensare verticală la cald 3D+Rx de control)

      DIAGNOSTIC MICROSCOP 250 LEI

      Programează-te la unul din doctorii noștri.

      Te așteptăm cu servicii personalizate.