Terapia LASER parodontala este o inovatie in tratamentele parodontale. Aceasta a fost aprobata in Statele Unite de FDA si s-a dovedit a avea un real succes in studiile stiintifice. Literatura prezinta un numar foarte mare de articole ce sustin ca folosirea LASER-ului in tratamentele minim invazive de chiuretaj si planare radiculara va produce mari imbunatatiri, rezultatele fiind mentinute un timp mai indelungat. Boala parodontala este o boala ce are la baza o infectie bacteriana. Aceasta bacteriemie este cauza inflamarii cronice a tesutului parodontal, iar rolul bactericid si detoxifiant al LASER-ului este binevenit in tratarea inflamatiei. Pe langa toate acestea, s-a dovedit ca LASER-ul are un important efect bactericid asupra lui Aggregatibacter actinomycetemcomitans, acesta fiind patogenul parodontal principal ce da agresivitatea bolii parodontale. Supresia acestei bacterii prin tratamentul conventional este minima, in schimb s-a dovedit ca lumina LASER-ului reuseste sa anihileze acest patogen, patrunzand in zone precum cementul radicular sau profunzimea tesutului moale, unde tratamentul conventional nu are niciun rezultat.
De asemenea, studiile au demonstrat ca efectuarea chiuretajului cu conventionalele chiurete lasa tesutul dilacerat si nu indeparteaza in totalitate tesutul infectat, ceea ce ingreuneaza regenerarea tesutului. In mod contrar, sedințele repetate de chiuretaj LASER lasa in urma o linie uniforma a epitelului, reducand foarte mult timpul de vindecare.
Laserul are multiple beneficii pentru care este folosit in parodontologie:
1. Actiune antimicrobiana – realizeaza o decontaminare la nivelul radacinii dentare si a osului alveolar, putand fi folosit si in cazul periimplantitelor.
2. Detartrajul si chiuretajul radicular
3. Indepartarea chirurgicala a tesuturilor moi (fara sangerare si fara durere):
• Excizii pentru biopsii
• Gingivectomie/gingivoplastie
• Frenectomie
• Decapusonari
• Incizie abces parodontal marginal
4. Depigmentare gingivala
5. Tratamentul aftelor recidivante
Tratamentul parodontal are mai multe etape:
1. Evaluare generala parodontala – parodontometrie, radiografii, istoric medical, factori de risc etc.
2. Evaluare igiena orala si instructaj in acest sens
3. Detartrajul supra si subgingival (cu ultrasunete si manual)
4. Eliminarea factorilor iritativi (carii, obturatii (plombe) incorect adaptate, lucrari protetice defectuoase, extractia dintilor irecuperabili etc)
5. Chiuretajul subgingival in camp inchis si decontaminarea LASER
6. Imobilizarea dintilor cu grad mare de mobilitate pentru a favorize vindecarea
7. Reevaluare parodontala (in general la 6-8 saptamani)
8. Daca este nevoie se trece apoi la etapa chirurgicala: regenerare parodontala (Emdogain, aditii de os, grefe muco-gingivale etc)
9. Mentenanta – prin controale regulate, igiena corecta, detartraj