Zirconiul – mai exact oxidul de Zirconiu (ZrO2) este un element chimic folosit in stomatologie ca cea mai fizionomica obtiune pentru o coroana dentara. Are biocompatibilitate in raport cu tesutul dur (dintele) cat si cu tesutul moale (gingie, parti moi), eliminand astfel riscul reactiilor alergice (asemenea coroanelor metalice). Coroana integral Zirconiu imita aspectul natural al dintelui avand si o foarte buna adaptare pe dinte datorita procedeului de realizare prin frezare cumputerizata (CAD-CAM) a unui bloc (disc) de Zirconiu. Coroana integral Zirconiu este mai rezistenta decat coroana integral ceramica, este mai translucida, oferind un aspect cat mai natural dintelui, fiind ideala pentru restaurarea in zonele laterale a dintilor lipsa dar si in special in zona frontala. Coroanele integral Zirconiu sunt foarte usor de realizat, fiind necesare 2 sedinte, sedinta de amprentare si sedinta de cimentare. Amprenta este scanata, urmand procesul de frezare computerizata. Zirconiul este si termoizolant putand fii folosit si pentru dintii vitali protejand in timp dintele de variatii de temperaturii ( elimina sensibilitatea).
Cand sunt indicate coroanele integral Zirconiu?
- Dintele prezinta carii extinse ce nu mai pot fi tratate prin simple obturatii (plombe)
- Dintele prezinta obturatii mari (plombe) ce trebuie inlocuite
- Dinti fracturati
- Pivoti radiculari
- Coloratii dentare (imbunatatirea aspectului fizionomic al dintelui)
- Toti dintii cu obturatii endodontice (obturatii de canal)
- Coroane pe implant dentar
- Punti dentare
- Bruxism
Coroanele dentare integral Zirconiu au avantajul ca rezista mult mai mult in timp, sunt usor de realizat si arata foarte bine din punct de vedere estetic. Deasemenea au si un raport calitate pret foarte bun, fiind mai accesibile decat Coroanele ceramice pe support Zirconiu.
Cum ingrijim coroanele dentare integral Zirconiu?
- Control periodic – igienizare de 2 ori pe an
- Lucrarile si coroanele dentare integral zirconiu pot fi folosite in timpul procesului de masticatie la fel ca si dintii naturali
- Este bine sa se evite pe cat posibil alimentele extrem de dure (care ar putea cauza si dintilor naturali)
- Coji foarte tari de paine, alune, fistic
- Bruxismul poate fi deasemenea daunator pentru dintii naturali cat si pentru lucrarile dentare.
Programeaza-te acum la specialist!
Dr. Alina Hanif-Crantea – Estetica si protetica dentara, Estetica faciala