Dusul bucal a aparut inca din anul 1962. Acest dispozitiv, denumit si irigator, s-a dovedit a fi sigur si eficient. Cele mai multe studii arata ca folosirea zilnica a irigatorului reduce depunerea de placa bacteriana, formarea tartrului, aparitia gingivitele, sangerarea gingivala, adancimea pungilor parodontale, patogenii parodontali si mediatorii inflamatori. S-a dovedit ca este mai benefic un jet de apa pulsatil fata de unul continuu. Foretele hidrodinamice reusesc sa indeparteze resturile alimentare din spatiile interdentare si alte zone retentive. Cu toate acestea, dusul bucal nu inlocuieste folosirea periutei de dinti, ci este un mijloc auxiliar de a indeparta placa bacteriana.
Acest aparat are un rezervor in care se pune apa si un capat prin care scoate apa cu presiune. Se foloseste dinspre exterior spre interior, nu si invers pentru ca exista riscul sa te ranesti. Jetul trebuie pozitionat perpendicular pe papila, si nu spre interiorul ei pentru a nu impinge placa bacteriana in profunzime. Cel mai probabil primele dati vei stropi oglinda si obiectele din jur, dar cu putin exercitiu vei prinde dexteritate si folosirea lui va deveni o rutina.
Dusul bucal poate fi folosit cu apa curenta sau cu diferiti antiseptic, dintre care se remarca clorehexidina in concentratie de 0.06% cu un bun efect antiinflamator. Exista diverse capete care se pot schimba in functie de zona pe care dorim sa o igienizam.
Se recomanda folosirea lui atat de catre persoanele cu o dantura sanatoasa, dar mai ales in situatii mai speciale, si anume: pacientii cu boala parodontala, pacientii cu implanturi dentare, pacientii care au lucrari protetice fixe, purtatorii de aparat ortodontic.