Cu siguranță, guma de mestecat îți va reîmprospăta respiraţia înainte de o întâlnire sau după prânz la o ședință de afaceri, dar este sănătoasă pentru tine?
Răspunsul depinde de mai mulți factori, inclusiv de tipul de gumă pe care îl alegi și în funcție de răspunsul unic al organismului la aceasta.
Cum te poate ajuta guma de mestecat?
Conform specialiștilor în domeniul medicinei dentare, guma fără zahăr poate ajuta la prevenirea cariilor dentare. Dacă folosești gumă de mestecat în mod obișnuit, îți recomandăm să eviți guma îndulcită cu zahăr industrial. Încearc-o pe cea îndulcită 100% cu xilitol, un îndulcitor natural din mesteacăn care nu conține zahăr sau aspartam și poate oferi chiar și o protecție naturală împotriva cariilor.
Guma de mestecat ajută, de asemenea, la creșterea producției de salivă, responsabilă cu eliminarea acizilor și resturilor alimentare rămase în gură, ce pot provoca apariția cariilor dentare și a bolii parodontale. Specialiștii în domeniu recomandă folosirea gumei de mestecat fără zahăr timp de 20 de minute după mese.
Deci, da, guma de mestecat are avantajele sale, dar nici guma fără zahăr nu este pentru toată lumea.
Ce efecte negative are guma de mestecat?
Multe persoane experimentează efecte secundare neplăcute, fără a realiza că folosirea gumei de mestecat este responsabilă pentru acestea. Iată două efecte negative comune:
- Obiceiuri alimentare nesănătoase
Guma de mestecat (în special cea cu aromă de mentă) ar putea provoca, de fapt, pofte pentru alimente nesănătoase și te va face să consumi mai puține fructe, potrivit unui studiu recent. Produsul chimic din compoziția gumei face ca fructele și legumele, să aibă un gust amar, lucru care face alimentele sănătoase mai puțin atrăgătoare.
Deci, dacă folosești guma de mestecat pentru a învinge senzația de foame, s-ar putea să-ți facă mai mult rău decât bine.
- Tulburări gastrointestinale sau problemele de digestie
Dacă din greșeală, înghiți aer în timp ce mesteci gumă, acest lucru poate cauza dureri abdominale, crampe sau balonare. Guma de mestecat poate fi un lucru bun pentru unele persoane. Dar dacă aceasta provoacă orice fel de durere sau disconfort, potențialele sale beneficii nu merită. Există modalități mai bune de a-ți proteja dinții și de a avea o respirația proaspătă. Iată câteva.
Îngrijire dentară fără gumă de mestecat
Cea mai bună modalitate de a-ți menține dinții curați și o respirația proaspătă este practica periajului și a aței dentare în mod regulat. De asemenea, clătește bine cu apă după masă.
Asigură-te că bei multă apă pentru a ajuta organismul să producă mai multă salivă pe cont propriu.
O alimentație sănătoasă poate ajuta de asemenea. De exemplu, laptele și brânza cresc în mod natural producția de salivă și sunt bune și pentru smalțul dinților. Ceaiul, iaurtul, pătrunjelul și multe alte alimente împiedică respirația urâtă.
Dacă respirația neplăcută este persistentă și nu dispare cu o îngrijire orală diligentă, programează acum o consulație cu medicul dentist din cadrul clinicii VelvetDental.
Folosirea moderată a gumei de mestecat poate aduce beneficii anumitor persoane, dar poate fi problematică pentru ceilalți. Ai grijă de sănătatea ta dentară și vei sta fără griji pentru mult timp!