Care sunt cauzele apariției sângerărilor gingivale și când trebuie să te prezinți de urgență la medic?
Dacă gingiile sângerează ușor, aceasta se datorează în principal depunerilor de tartru și de placă bacterienă pe și între dinți. Placa bacteriană recent depusă poate fi îndepărtate cu ușurință. Însă, în lipsa periajului, aceasta se transformă în tartru, care nu mai poate fi îndepărtat de către pacient. În timp, apare o inflamație, care duce la sângerările gingivale observate de către pacient. O mușcătură dintr-un măr sau spălarea prea fermă a dinților cu periuța de dinți pot produce sângerări gingivale: aproximativ 80% dintre oameni au observat o sângerare a gingiilor. Nu există niciun motiv de panică: mai degrabă, sângerarea este un semnal de avertizare din partea corpului pentru a acorda mai multă atenție igienei orale. Dar dacă ignori sângerarea, în cel mai rău caz, chiar ai putea ajunge să îți pierzi dinții.
Cauza sângerării gingiilor este clară: „sângerarea este aproape întotdeauna un simptom al inflamației gingiilor”. Așa-numita gingivită apare deoarece placa s-a format pe dinți. Acest amestec neplăcut de salivă, resturi de alimente și sute de tipuri de bacterii se așază pe suprafețele dinților și mai ales între dinți, unde poate duce la cariile dentare și inflamații gingivale. Dacă bacteriile se descompun, se formează toxine. Sistemul imunitar se apără împotriva toxinelor și gingiile se inflamează. Sângerarea, umflarea și durerea, adesea însoțite de respirație urât mirositoare, sunt rezultatul.
Unele persoane prezintă un risc mai mare de afectare a gingiilor. Femeile gravide, de exemplu, pot avea mai des sângerări gingivale, din cauza schimbărilor hormonale. Fumătorii, diabeticii, pacienții cu afecțiuni cardiace, pacienții cu HIV și în general, persoanele cu sistemul imun compromis, suferă adesea de probleme parodontale și, prin urmare, de sângerări ale gingiilor. Cu siguranță există și o componentă genetică implicată. Unii pacienți pot avea probleme cu dinții și gingiile, în ciuda unei bune igiene orale, pur și simplu pentru că este vorba despre moștenirea genetică. Însă, este important de menționat că această componentă genetică este doar un factor favorizant al bolilor parodontale, ci nu unul determinant.
Dacă sângerarea continuă, acesta este un caz pentru medicul parodontolog
Tratarea gingiilor care sângerează este foarte ușoară: cei afectați ar trebui să se spele pe dinți în mod regulat și corespunzător. Aceasta este de obicei problema: mulți reacționează instinctiv incorect și perie în jurul zonelor neinflamate pentru a proteja gingiile dureroase și umflate. Dar asta înrăutățește lucrurile și chiar dacă doare și este inconfortabil, ar trebui să îndepărtezi bine placa bacteriană de acolo. Aceasta include nu doar curățarea spațiilor interdentare cu ață dentară și perii interdentare, în locurile unde acestea sunt indicate, ci, în primul rând, și o curățare regulată și profesională a dinților la medicul dentist. După scurt timp, sângerarea ar trebui să se oprească.
Dacă gingiile nu se calmează, cei afectați nu ar trebui să ignore acest lucru: Gingiile care sângerează persistent sunt o ocazie pentru o vizită la medicul dentist. Dacă gingivita nu este tratată, se poate transforma în parodontită: inflamația devine cronică și atacă osul maxilarului, iar dinții pot avea o mobilitate și, în stadii foarte avansate, pot fi pierduți. Riscul crește, de asemenea, ca bacteriile să migreze în sânge și să provoace lucruri mai serioase, printre care și creșterea riscului de apariție a afecțiunilor cardiovasculare. În plus, un studiu recent ne arată și o asociere între parodontită și complicațiile date de Covid-19.