In stomatologie se folosesc mai multe tipuri de coroane dentare, acestea diferentiindu-se prin caracteristici fizionomice, mecanice sau de biocompatibilitate.
Coroana de portelan pe suport de metal (NiCr)
Aceasta se bucura de o larga utilizare ,avand o vechime de cel putin 30 ani, datorita rezistentei in timp si a pretului scazut. Se foloseste cu predilectie in zonele molare unde cerintele fizionomice sunt scazute.
Dezavantajul major al acestei coroane consta in faptul ca modifica ireversibil culoarea gingiei, proces ce poarta numele de metaloza. Acesta este si motivul pt care nu sunt indicate in zona anterioara.
Totodata s-a constatat ca 17-18% dintre pacienti prezinta alergii la nichel, acesta fiind si cancerigen.
Coroana de portelan pe suport de zirconiu
Zirconiul, sau mai precis oxidul de zirconiu, este un cristal cu densitate foarte mare, este biocompatibil si se foloseste cu succes de foarte mult timp in ortopedie. De cativa ani a intrat si in stomatologie datorita rezistentei crescute, a faptului ca este bioinert dar mai cu seama datorita proprietatilor estetice.
Prin zirconiu lumina patrunde asemanator dentinei ceea ce-i confera coroanei un aspect natural perfect.
Nu coloreaza gingia si se stie faptul ca pe zirconiu placa bacteriana si tartrul se depun mai greu, asigurand astfel o gingie sanatoasa.
Singurul dezavantaj al acestei coroane este reprezentat de pretul de cost ridicat datorita costurilor echipamentelor necesare tehnologiei CAD-CAM si a consumabilelor.
Coroana integral zirconiu
Deoarece legatura care se formeaza intre zirconiu si ceramica nu este foarte puternica,existand posibilitatea ciobirii portelanului, in ultimul timp s-a recurs la confectionarea coroanelor din zirconiu integral. Acestea au o culoare apropiata de culoarea naturala a dintilor si sunt indicate mai ales in zonele posterioare ale cavitatii bucale unde pretentiile estetice nu sunt foarte mari dar fortele masticatorii sunt puternice.
Coroana integral zirconiu are avantajul ca este executata integral prin frezare computerizata,procedeul de obtinere fiind mult mai exact, nelasand loc erorii umane.
Un alt avantaj il reprezinta faptul ca nu mai sunt necesare multiple probe,coroana integral zirconiu necesitand numai doua prezente ale pacientului in cabinet, una pentru amprentare si a doua pentru cimentre.
Zirconiul fiind un material foarte rezistent si un slab conducator termic este indicat ca si coroana integral Zirconiu pe dinti vitali.
Daca la avantajul biocompatibilitatii adaugam si faptul ca pretul coroanei integral Zirconiu este rezonabil, in comparatie cu portelanul pe suport de zirconiu, putem spune ca zirconiul integral este materialul de electie pentru confectionarea coroanelor pe dintii posteriori.
Dr. Adrian Negrila – Estetica si protetica dentara, competenta implantologie