Pacientii ne intreaba mereu ce presupune albirea dentara in cabinet si in ce mod afecteaza aceasta dintii.

Acest articol are ca scop lamurirea aspectelor legate de tratamentul de albire in cabinet si anume: cum se realizeaza, ce substante active sunt utilizate, indicatiile albirii dar si efectele adverse ale acesteia.

Ce substante se folosesc pentru albire?

Exista mai multe tipuri de albire: albirea in cabinet, albirea acasa cu ajutorul gutierelor sau combinatia celor mentionate, insa toate acestea folosesc in principiu aceleasi substante: peroxidul de carbamida, perboratul de sodiu si peroxidul de hidrogen, in diferite concentratii, in functie de tipul de albire realizat.

De regula peroxidul de carbamida este recomandat pentru efectuarea albirii acasa cu ajutorul gutierelor, deoarece acesta isi atinge potentialul maxim de albire la 2 ore dupa aplicarea pe dinti si poate ramane activ pana la 6 ore.

Peroxidul de hidrogen este substanta utilizata cel mai frecvent pentru albirea in cabinet, acesta avant puterea maxima de albire la 30-40 de minute dupa aplicare.

Culoarea dintilor este data de dentina (galben, maro, gri), cel de-al doilea strat al dintelui dupa smalt. Peroxidul de hidrogen este un acid slab cu proprietati oxidante crescute, care disloca moleculele ce creeaza petele din structura dintelui. Patrunde prin smalt, ajungand in dentina unde actioneaza, rezultatul fiind decolorarea dintilor.

Cum se realizeaza?

Avand in vedere ca peroxidul de hidrogen este un acid (arde gingia), acesta este utilizat strict de catre medicul stomatolog.

Inainte de a incepe procedura de albire in cabinet, este indicata o igienizare profesionala completa (detartraj, periaj si air flow), pentru ca dintele sa fie complet curat si pentru ca substanta sa poata patrunde usor in structura dintelui, fara a exista o bariera intre acestea (placa bacteriana, tartru), lucru care poate scadea eficienta albirii.

Se aplica un departator pentru a tine la distanta mucoasa mobila (obraz, buze) iar gingia se protejeaza de actiunea peroxidului de hidrogen, aceasta fiind izolata (acoperita) cu o substanta (diga lichida) ce nu permite trecerea substantei de albire. Apoi se izoleaza dintii pentru a nu permite trecerea salivei cu ajutorul rulourilor de vata sau a compreselor de bumbac. Se aplica substanta de albire in 3 sedinte a cate 15 minute si se activeaza suplimentar cu ajutorul lampii cu ultraviolete.

Care sunt indicatiile albirii?

Trebuie sa stiti faptul ca procesele carioase, plombele (obturatiile) de orice fel: compozit, amalgam, etc., coroanele dentare provizorii sau definitive sau orice material artificial, nu se albesc in timpul tratamentului de albire in cabinet.

Procesele carioase active trebuie indepartate si obturate cu materiale provizorii, apoi se efectueaza albirea si in urma rezultatului obtinut acestea imreuna cu restaurarile protetice de nuante mai inchise se inlocuiesc cu materiale definitive la nuanta rezultata.

De asemenea rezultatul albirii difera de la pacient la pacient, cu cat dintii sunt mai inchisi la culoare, cu atat rezultatul va fi mai bun.

Se recomanda albirea in cabinet in cazul:

  • coloratiilor exogene (vin, cafea, fumat).
  • coloratiilor endogene (din interiorul dintilor) – de retinut ca albirea dintilor devitali (fara nerv) este realizata diferit decat a celor vitali (cu nerv) – aici este recomandat perboratul de sodiu.
  • tratament premergator aplicarii fatetelor dentare sau a coroanelor integral ceramice.
  • pentru aducerea dintilor (care odata cu trecerea timpului se ingalbenesc fiziologic) la aceeasi nuanta cu lucrarile protetice.

Insa exista si cazuri de contraindicatie absoluta:

  • fisuri in smalt
  • fluoroza grava (pete albe cretoase aparute in urma intoxicatiei cu fluor)
  • coloratii date de tetraciclina
  • femei insarcinate
  • afectiuni generale grave
  • hipersensibilitate accentuata
  • tineri sub 14 ani, cu camera pulpara voluminoasa

Doare albirea? Imi afecteaza smaltul?

Durerea este perceputa diferit de fiecare pacient in parte, insa in timpul tratamentului de albire in cabinet veti simti o usoara sensibilitate, ca niste mici fulgeraturi la nivelul dintilor. Daca acestea se intesifica se poate continua sedinta de albire ulterior sau se stopeaza. Acest lucru se poate intampla la toate tipurile de albire deoarece substanta de albire penetreaza smaltul, ajungand in dentina unde reactioneaza cu substantele responsabile de colorarea dintilor, rezultand disparitia pigmentului.  Dentina este ca un burete, avand mici canale  (canalicule dentinare) care comunica cu pulpa (nervul dintelui) si in interiorul carora se afla terminatii nervoase. In urma contactului substantei de albire cu aceste fibre nervoase rezulta aceasta sensibilitate care este reversibila. Ea dispare in cateva zile dupa aplicarea unor saruri desensibilizante acasa sau in cabinet, care izoleaza aceste canalicule, astfel excitantii termici (in special rece) nu mai ajung la pulpa dintelui.

Albirea dentara realizata sub stricta supraveghere a medicului stomatolog nu afecteaza smaltul. Concentratiile substantei de albire cat si numarul sedintelor sunt recomandate in functie de structura dintelui pacientului.

Ce trebuie sa fac dupa albire?

Dupa cum am mentionat mai sus, este foare important ca sedinta de albire sa fie urmata de fluorizari pentru a remineraliza smaltul si pentru a reduce eventuala sensibilitate dentara.

De asemenea, dupa aceasta procedura este recomandata alimentatia alba minim 48 de ore (fara alimente colorate – vin rosu, cafea, sfecla rosie etc.), fumatul este contraindicat, intrucat in aceasta perioada se stabilizeaza culoarea.

Avand in vedere toate aceste aspecte, va astept la o consultatie pentru a vedea daca si dumneavoastra sunteti candidatul ideal pentru o albire dentara!

Dr. Andra Rumega – medic estetica si protetica dentara

Clinica stomatologica Velvet Dental 
Str. Herastru nr.1 sector 1 Bucuresti
021.230.11.13 // 0728.326.438
www.velvetdental.ro