In cadrul tumorilor benigne de la nivelul cavitatii bucale se inscrie si epulisul gingival. Acesta are o evolutie lenta, fara tulburari grave, fara adenopatii (mariri ale ganglionilor).
Leziunile pot aparea la orice varsta, dar mai frecvent intre 20-40 ani si la femei in timpul graviditatii. Statistic, sexul feminin este mult mai afectat.
Factorii care genereaza aparitia epulisului sunt de doua tipuri:
Locali: tartrul dentar, carii prezente in zona afectata, resturi de radacini netratate la timp, coroane neadaptate sau adaptate necorespunzator.
Generali: tulburari de metabolism si dezechilibre hormonale.
Exista sase tipuri de epulis:
- Granulomatos – alcatuit mai mult din tesut conjunctiv (celule tinere). Clinic are culoare rosie, suprafata neregulata, consistenta moale si sangereaza la atingere.
- Teleangiectatic/ angiogranulom – seamana cu primul tip, dar predomina vasele de sange in structura sa. Clinic are culoare violacee, consistenta moale, tendinta la sangerari spontane, dar si la atingere.
- Fibros – are aceleasi aspecte clinice ca si primul tip, prezinta celule de tip matur in interior si fara tendinta de sangerare.
- Osteogen – prezinta lamele osoase in interior, seamana cu tipul fibros, dar consistenta este mai ferma si radiologic se vad semnele oasoase distinctive.
- Epulis cu celule gigante – este acoperit de un strat care poate prezenta leziuni de tip ulceratie, culoarea este rosie – violacee, si suprafata neregulata. Uneori prezinta mai multi lobi, sangereaza usor si poate ajunge de dimensiuni mari.
- Mixomatos – pe fondul unui tesut bogat in vase. Are culoare violacee, consistenta gelatinoasa si tendinta sa invadeze osul. Extrem de rar se transforma malign.
Tratamentul curativ al epulisului este exclusiv chirurgical insotit de analiza histopatologica. Interventia se realizeaza sub anestezie locala, iar excizia chirurgicala se poate face clasic cu bisturiul, cu electrocauterul sau cu laserul. Daca indepartarea este corecta si cauzele sunt eliminate, nu exista recidiva.
Un alt tip de epulis mai rar intalnit si cu tablou clinic impresionant este epulisul nou-nascutului. Aceasta este o tumora congenitala, afecteaza mai mult sexul feminin (90%), cu localizare mai frecventa la maxilarul superior. Aspectul clinic este de masa tumorala cu mai multi lobuli, cu plecare din zona caninului si molarilor. Dimensiunea variaza de la 1-2 cm la 6-7 cm. Sunt rare cazurile cand porneste de la limba. Uneori sangereaza spontan, alteori la atingere.
Tratamentul este clasic, ca si in cazul epulisului adultului.
Dr. Radu Colteanu-medic specialist chirurgie si implantologie
Clinica stomatologica Velvet Dental
Str. Herastru nr.1 sector 1 Bucuresti
021.230.11.13 // 0728.326.438
www.velvetdental.ro