Prin incrustatiile ceramice se obtine cel mai eficient mod de restaurare a dinților posteriori grav deteriorati. Aceastea sunt o șansă de a prelungi durata de viață a dintelui fără a fi nevoie de a imbraca dintele. Incrustatia dentara este o alternativa calitativ superioara oricarie obturatii (plombe).
Incrustatiile ceramice nu oferă doar o alternativă la coroanele metalo-ceramice, ci, pot restabili complet functia de mestecat a dinților prin influențarea rezistentei la compresie si fofecare a materialului. Restaurările directe pot crește flexibilitatea în timpul miscarilor de mestecat, ceea ce duc la o scădere a rezistenței si apariția fracturilor, ca urmare a oboselii materialului.Varianta de protezare a dinților posteriori permite eliminarea necesitatii unei protezari convenționale. Această abordare ajută la maximizarea si conservarea țesuturilor dinților si totodata simulează caracteristicile structurilor dentare naturale. Datorită parametrilor, cum ar fi rigiditatea extremă și un raport optim a suprafețelor de contact, utilizarea incrustatiilor ceramice este cea mai promițătoare metodă de restaurare a dinților posteriori cu grad avansat de distructie a coroanei.
Indicațiile incrustatiilor ceramice
Incrustatiile ceramice sunt recomandate cand:
-Distructiile coronare sunt mai mari de 25%,
-Exista incapacitatea de a restabili anatomia dinților cu ajutorul materialelor de reconstructie directa,
-Exista abraziuni de gradul 3 ale smalțului dinților,
-Obturatiile vechi au infiltratii marginale.
Incrustatiile sunt fabricate din ceramică presata de ultimă oră, care este procesata în laboratorul dentar folosind sisteme CAD/CAM pentru a asigura o potrivire ideală de interfata restaurare – dinte. Ca rezultat, veți obține o inchidere calitativa a defectului coronar a dintelui în curs de reabilitare.
Un alt criteriu important pentru alegerea incrustatiilor ceramice ca alternativa a obturatiilor din compozit este rezistenta restaurarii. Acest fapt este foarte important să se ia în considerare mai ales ca avem de-a face cu restaurarea dinților posteriori, care preiau o sarcină foarte mare.
Incrustatia ceramica este alegerea cea mai potrivita cand vine vorba de restaurarea unui dinte distrus. Daca obturatia din compozit (plomba) are un termen de viata de aproximativ 2 ani, timp in care exista riscul spargerii, schimbarii culorii si al infiltrarii, la incrustatia ceramica durata de viata este cu mult mai indelungata iar efectele secundare nu exista!
Dr. Anatolii Glopina – medic estetica si protetica dentara
Clinica stomatologica Velvet Dental
Str. Herastru nr.1 sector 1 Bucuresti
021.230.11.13 // 0728.326.438
www.velvetdental.ro