Acest articol vă va descrie ceea ce este albirea dintilor, explică modul în care aceasta se realizează prin intermediul unor agenți chimici și identifică contraindicații pentru această procedură. Toată lumea asociaza zâmbetul alb cu actorii de la Hollywood. Dar cum ar fi sa avem dintii de un alb strălucitori ca dinții lor?
Facilitățile moderne oferă o varietate de produse pentru albirea dinților. Pastele de dinți cu efect minunat, geluri magice, kituri de albire a dinților, chiar și guma de mestecat. Nu este nimic mai mult decât o cascadorie de publicitate. Nu este neaparat adevarat ca dintii sanatosi au culoarea ca prima zăpadă. Culoarea dintelui depinde de factori genetici, stilul de viață și de nutriție. Omul consuma zilnic cafea, ceai, vin si alimente ce contin coloranți, care pot afecta culoarea dintilor. Si fumatul desigur este un factor negativ in stabilirea culorii dintilor.
Este posibil să albiți dinții cu ajutorul igienei?
Periajul zilnic cu toate regularitate și meticulozitate acestuia nu poate avea un efect în mod substanțial asupra culorii dinților insa poate demonstra ca dantura este una ingrijita.
De două ori pe an, o persoană trebuie să se prezinte la o igienizare profesionala, la medicul dentist, ce consta in detartraj + periaj si la indicatiile medicului stomatolog si air-flow.
Albirea eficientă poate fi efectuată numai prin mijloace chimice, lămpi speciale și/sau lasere. Acest lucru se poate face în două moduri: in cabinet sau acasă printr-un tratament recomandat de medicul dentist. In cabinet, acesta poate dinții cu o substanță chimică sau poate folosi o sursa de lumina polarizata in tandem cu agenti chimici. A doua metodă este mai scumpa, insa ofera un rezultat vizibil si de lungă durata. Un tratament complet trebuie sa cuprinda pana la 3 sedinte a cate 15 minute fiecare.
Dupa tratamentul de albire, trebuie sa luati la cunostinta o serie de indicatii si contraindicatii pentru a menține efectul.
EFECTE ADVERSE
Printre efectele secundare ale albirii dentare pe primul loc este sensibilitatea dentara, urmata de senzatia de durere la cald/rece sau/si la alimentele dulci.
Insa, cu un tratament de desensibilizare aceste reactii pot trece foarte rapid.
CONTRAINDICAȚII
După albire, timp de cca 7-10 zile, pacientul nu trebuie să mănânce/bea produse care conțin coloranți: ciocolata, cafea, ceai verde, etc. Fumatul este contraindicat si el.
De asemenea, albirea dentara, nu poate fi efectuata in cazul in care pacienta este gravida sau alapteaza. Nici persoanelor sub 18 ani nu le este indicat un tratament de albire dentara.
Dr. Anatolii Glopina – medic estetica si protetica dentara
Clinica stomatologica Velvet Dental
Str. Herastru nr.1 sector 1 Bucuresti
021.230.11.13 // 0728.326.438
www.velvetdental.ro