Când ai nevoie de un mini-implant ortodontic?
Considerăm important în primul rând să explicăm ce este mini-implantul și la ce poate să fie utilizat.
Nu toate persoanele care au un aparat dentar sunt nevoite să apeleze la mini-implanturi , dar dacă dorești să ai o dentiție perfectă și o masticație corectă, atunci s-ar putea să ai nevoie să folosești mini-implanturile ortodontice.
Mini-implantul ortodontic este un șurub de o lățime mică, de aproximativ 1,5 – 2 mm, realizat în general din Titaniu sau din aliaje foarte similare care se poziționează în general între rădăcinile a doi dinți, acționând asemenea unei ancore. După ce mini-implanturile au fost realizate, acestea se conectează cu ajutorul unui braț fix, care permite mișcarea dinților.
Cât de dureroasă poate să fie inserarea unui mini-implant ortodontic?
Suntem siguri că ți-ai dat seama deja că la o lățime de 2 mm, aceste mini-implanturi sunt asemănătoare unor ace, ceea ce înseamnă că nu provoacă în general durere.
Indiferent de tipul sau aplicabilitatea mini-implantului ortodontic, acesta se va pune după ce a fost făcută o anestezie locală. Intervenția nu durează mai mult de 5 sau 10 minute, iar ulterior, nu vei simți altceva decât un ușor disconfort local pentru o perioadă de câteva ore, până la 24 de ore. Acest disconfort se poate înlătura luând analgezice ușoare.
Când este necesară utilizarea unui mini-implant?
Cel mai des întâlnit caz în care este necesară utilizarea mini-implanturilor ortodontice este atunci când există un număr insuficienți de dinți sau lipsește ocluzia în unitatea de ancorare. Un alt cunoscut caz este atunci când lipsesc dinți, iar forțele care ar fi trebuit să fie distribuite pe dinții opuși nu mai există.
Mișcările asimetrice ale dinților apar atunci când dinții se mișcă într-o singură direcție, fie unul singur, fie toți. Retractarea sau intruziunea unui dinte anterior fără să existe o ancoră în unitatea reactivă și mișcarea mezială a molarilor în cazurile în care dintele anterior nu poate să fie retractat sunt alte cazuri care necesită aplicarea unui mini-implant.
Proclinarea dinților anteriori în acele cazuri în care nu se poate aplica niciun element ancoră posterior sau atunci când forțele reactive au un efect nedorit.
Toate aceste cazuri sunt specifice și necesită aplicarea unui mini-implant ortodontic.
La fel ca în orice alte cazuri de operații invazive, și în cazul aplicării mini-implanturilor ortodontice există contraindicații. Acestea specifică faptul că pacienții care suferă de boli ale oaselor nu au voie să utilizeze astfel de implanturi. De asemenea, pacienții care urmează un tratament cu steroizi sau cu medicamentație care conține bifosfonat sau pacienții care nu sunt capabili să urmeze indicațiile postoperatorii (aici intră pacienții cu probleme mentale), precum și pacienții care au probleme ale sistemului circulator sau prezintă infecții latente nu vor putea să își pună un mini-implant ortodentic. Pacienții care prezintă hipersensibilitate la diverse materiale nu vor putea să suporte un corp străin în interiorul corpului lor.
Nu este indicat să se folosească mini-implanturile ortodontice pentru copiii care au vârstă mai mică de 10 ani. Chiar și cei care sunt mai mari trebuie să fie analizați din punct de vedere al dezvoltării dinților, respectiv dacă rădăcinile dinților au ajuns la maturitate.
Informații suplimentare despre mini-implanturile ortodontice
Dacă ai întrebări cu privire la perioada în care un mini-implant trebuie să rămână instalat, putem să îți spunem că acest lucru depinde de tipul de tratament pe care trebuie să îl urmărești. În general, mini-implanturile rămân fixe pe o perioadă între 6 luni și câțiva ani. Ceea ce trebuie să știi este că odată ce mini-implantul a fost instalat, te vei obișnui cu el și după o scurtă perioadă nici nu îl vei mai simți.
Trebuie totuși să acorzi o atenție puțin mai mare mini-implantului pentru că are nevoie de o îngrijire mai specială. Este necesar să îl cureți cu o perie de dinți de dimensiuni mici care a fost inițial udată cu apă de gură. Este contra-indicat să folosești o perie de dinți electrică.
Dacă te gândești că pot să apară complicații sau probleme, atunci te putem liniști spunându-ți că mini-implanturile ortodentice nu provoacă nicio stricăciune dinților sau țesutului bucal. În cazul în care mini-implantul începe să slăbească sau să se miște, atunci trebuie să mergi la medicul stomatolog pentru a-l schimba.
Dr. Georgiana Stanescu – medic specialist ortodontie