Ce este placa bacteriana?

Raspunsul este simplu: factorul etiologic principal al aparitiei cariilor si a bolii parodontale. Ea apare in principal in urma unei igiene defectuase si adera atat de structura dentara dura cat si de tesuturile inconjuratoare, respectiv de mucoasa fixa (gingia) si cea mobila.  Foarte important este faptul ca aceasta este prezenta si pe structurile artificiale prezente in cavitatea orala, spre exemplu coroanele dentare, aparate ortodontice, proteze fixe sau mobile, etc.

Placa bacteriana reprezinta un ecosistem de bacterii sub forma unui biofilm dentar. Aparitia acesteia este influientata de mai multi factori, pe langa cel principal si anume dieta alimentara, ph-ul salivar, cantitatea de saliva si afectiunile sistemice. Se poate observa usor la nivelul limitei dintre dinte si gingie printr-o coloratie galbuie (placa bacteriana supragingivala) iar dintele isi pierde luciul, devenind mat.

Pentru a preveni sau a o indeparta este extrem de importanta mentinerea unei igiene aproape de ideal. Pe langa efectuarea unui periaj corect, minim de doua ori pe zi sau dupa fiecare masa, este extrem de importanta utilizarea atei dentare dimineata si seara, impreuna cu periutele interdentare (unde este necesar) si a apei de gura. In cazul in care pacientul prezinta inghesuiri dentare, lucrari protetice sau isi doreste o igiena superioara, se recomanda utilizarea dusului (irigatorului) bucal reprezentat de un aparat care actioneaza printr-un jet puternic de apa similar cu air-flow-ul insa fara pudra de bicarbonat.

Un periaj corect ar trebui sa dureze minim 3 minute iar un urma lui dintii sa ramana luciosi si fini la atingere.

Placa dentara incepe sa se formeze la aproximativ doua ore dupa periaj si in prezenta unei igiene incorecte ajunge la maturitate in 30 de zile.

Dupa acest prag ea incepe sa se mineralizeze, astfel formandu-se tartrul dentar. Aceste poate fi de doua feluri: spragingival si subgingival. Ambele tipuri au acelasi efect negativ asupra tesuturilor inconjuratoare dintilor si anume determina retractia gingivala si resorbtia osoasa, dezvelind treptat radacina dintelui.

Indepartarea tartrului se face in cabinetul stomatologic in cadrul unei sedinte de igienizare profesionala care cuprinde  trei etape: detartrajul, periajul profesional si air-flow-ul.

Detartrajul poate fi manual sau cu  ultrasunete. Cel  manual se face cu ajutorul unor chiurete speciale si se recomanda pacientilor cu boala parodontala deja instalata, unde radacina dentara este vizibila in cavitatea orala.

Cel de-al doilea tip este recomandat tuturor pacientilor, atat in cazul depunerilor mari cat si a celor mici de tartru. Se face cu ajutorul unei anse care vibreaza foarte rapid si prin aceste vibratii disloca tartrul de pe dinti. In cazul depunerilor foarte mari de tartru pacientul simte o mica sensibilitate in momentul desprinderii acestuia de pe dinti, insa nu exista durere. Sensibilitatea poate persista o perioada la nivelul acestor dinti (cel mai frecvent sunt implicati frontalii inferiori) deoarece tartrul actioneaza ca o bariera intre excitantii fizici si chimici de la nivelul cavitatii orale, impiedicand transmiterea acestora prin canaliculele dentinare catrepulpa dentara. In acest caz se recomanda utilizarea unei paste de dinti pentru dinti sensibili si evitarea bauturilor si alimentelor reci pana cand receptorii se adapteaza la noul mediu.

Etapa a doua o reprezinta air-flow-ul. Acesta consta intr-un jet puternic de apa, aer si bicarbonat de sodiu cu o anumita granulatie aplicat pe dinti. Actioneaza benefic asupra gingiilor si previne cariile interdentare si, de asemenea, indeparteaza coloratiile exogene date de bacteriile cromogene sau aparute in urma fumatului, avand un efect de albire asupra dintilor.

Ultima etapa a igienizarii este periajul dentar care se face cu o pasta mai abraziva decat cea utilizata zilnic acasa si cu ajutorul unei periute rotative actionata de un motor la o turatie superioara periutei electrice pentru uz casnic.

Dupa sedinta de igienizare se recomanda fluorizari, fie acasa sau in cabinet pentru a ajuta la remineralizarea dintilor si pentru a preveni aparitia cariilor, cat si pentru a minimiza aparitia sensibilitatii post detartraj.

Frecventa sedintei de igienizare se propune in functie de necesitatea fiecarui pacient. In medie, ea se efectueaza o data la 6 luni sau o data pe an. In cazul pacientilor cu boala parodontala, se poate realiza si la 3 luni.

Dupa aceasta sedinta se recomanda evitarea alimentelor reci sau colorate timp de 48 de ore, fluorizari acasa sau in cabinet, mentinerea rezultatului obtinut dupa igienizare un timp cat mai indelungat prin efectuarea unui periaj corect si complet cu ajutorul pastei de dinti recomandate de catre medicul stomatolog, a periutelor interdentare, atei dentare, apei de gura si a irigatorului bucal.

Dr. Andra Rumega – medic estetica si protetica dentara

Clinica stomatologica Velvet Dental

Str. Herastru nr.1 sector 1 Bucuresti

021.230.11.13 // 0728.326.438

www.velvetdental.ro