Una dintre preocupările majore ale multor pacienți: durerea după plasarea unui implant dentar. Dar ce situații neplăcute pot apărea în timpul și după operație? Și cât durează să fii din nou fără durere? Sau implanturile sunt dureroase permanent? Descoperă informații importante privind durerea implantului dentar, în cele ce urmează.

Implantarea – durere în timpul operației?

Dacă cineva își dorește un implant dentar, procedura are loc după o consultare detaliată cu medicul specialist chirurg. Implantarea se efectuează în ambulatoriu sub anestezie locală. În cazuri rare, această procedură chirurgicală poate fi efectuată și sub anestezie intravenoasa. Aici nu sunt de așteptat plângeri, deoarece chirurgul va amorți suficient zona din jurul osului și a gingiilor. Aceasta înseamnă că procedura în sine și introducerea rădăcinii artificiale a dinților pot fi complet nedureroase. In mod normal sa simte doar o usoara presiune in zona respectiva.

Implantul dentar este proaspăt plasat – durerea este normală?

Un implant plasat în maxilar este o plaga proaspătă – iar acestea au nevoie de timp pentru a se vindeca. Prin urmare, durerea ușoară a implantului dentar în primele câteva zile după implantare este normală din punct de vedere medical.

De regulă, implantul se va vindeca ușor după ce a fost introdus cu atenție. După această procedură chirurgicală, osul și țesutul înconjurător cresc ferm. Medicul dentist îți va oferi medicamente in postoperator pentru a combate o posibila infectie, dupa implantare si pentru a face totul cât mai confortabil posibil. Aplicarea unei pungi cu gheata pe perioade scurte care alterneaza, ajută la reducerea activă a umflăturilor în jurul noului implant.

Implanturile plasate cu ani în urmă pot provoca durere?

Implanturile care au fost plasate cu mult timp în urmă și care anterior erau nedureroase pot provoca durere. În acest caz, procesele inflamatorii sunt cauza noilor probleme. Igiena orală slabă sau inadecvată, neprezentarea la controale regulate, lucrari protetice incorect realizate, fumatul si anumite patologii generale precum si inflamația și depozitele bacteriene la nivelul dintilor, stau la baza aparitiei peri-implantitei (boala parodontala a implantului). Aceasta stare patologica este comparabila cu parodontita unui dinte natural, lucru ce duce la slăbirea implantului. Daca peri-implantita nu este tratata, se poate ajunge chiar la indepartarea implantului.

Cum apare durerea la implant?

Stimulii durerosi de la nivelul gingiei ce acopera implantul dentar indică o inflamație simplă, superficială a mucoasei. Atunci cand implanturile sunt inserate în maxilarul superior, este posibil ca sinusul maxilar să se mai inflameze din cauza raportului foarte strans cu implantul. Acest lucru este vizibil atunci când te apleci, deoarece această mișcare creează o presiune puternică in zona sinusurilor. Dacă implanturile au fost plasate în maxilarul inferior (mandibula), pot apărea probleme din cauza relatiei stranse cu anumiti nervi. Simptomele pot iradia apoi către o altă zonă a feței și pot duce la impulsuri dureroase, amorțeală etc. Acest lucru ar putea însemna că nervul a fost afectat în timpul operației. În cazul acestor posibile complicații, trebuie să te adresezi imediat medicului tău.

În cazul durerilor severe, se efectuează o radiografie sau un tomograf de control si se examineaza minutios zona de interes. În acest fel, este posibil să se diagnosticheze mai bine.